Mindenmás

Szerdától drágul az üzemanyag, de ez még csak a kezdet: iszonyat módon akár 600 forint közelébe is felszökhet a benzin és a gázolaj átlagára

Szerdától kezdve ismét nő az üzemanyag ára a benzinkutakon, így Szegeden is alaposan a pénztárca mélyére kell néznünk, ha tankolásra vetemednénk. A holtankoljak.hu szerint a 95-ös benzin átlagosan 8 forinttal, a gázolaj pedig 6 forinttal kerül majd többe.

A Szeged365 közlekedési infók támogatója az Attrect Bau, Szeged újgenerációs építőipari szolgáltatója.

Ezzel a benzin esetében 473, a gázolaj esetében pedig 484 forintra nő az átlagár. Az üzemanyag gyors tempóban drágult az utóbbi hetekben.

AKÁR 600 FORINT KÖZELÉBE IS SZÖKHETNEK AZ ÁRAK

Egy elemzés szerint ha ez így megy tovább, akkor nemcsak az eddig elképzelhetetlennek tartott 500 forintos határt léphetik át, hanem akár még 600 forint közelébe is érhetnek az átlagárak. Ami egészen elképesztő, hogy a koronavírus-járvány hatására is jelentősen csökkent az ára, és 2020. május 1-jén még 278 forint volt a benzin és 308 forint a gázolaj, vagyis azóta, kevesebb mint másfél év alatt csaknem 200 forinttal drágult az üzemanyag. Az árakat elsősorban a kőolaj világpiaci ára és a dollár-forint árfolyam befolyásolja, ráadásul az üzemanyagár több mint felét az adó teszi ki. Ez azt jelenti, hogy ha a forint tovább romlik, valamint a világpiaci események úgy befolyásolják az olajpiacot, az üzemanyag ára változatlanul rohamos tempóban növekedik tovább. Hosszú távon ez azt eredményezheti, hogy a benzin és a gázolaj átlagára nemcsak az 500 forintot lépheti át, hanem a 600-at is megközelítheti vagy akár el is érheti a Telex szerint, ami elsősorban az olajár emelkedésével magyarázható.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb