Mindenmás

Letartóztattak két szegedi nőt és egy sándorfalvi férfit: telefonon keresztül csalták ki az adatokat, majd más neve alatt vásároltak

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult büntetőeljárás két szegedi nő és egy sándorfalvi férfi ellen, akik az egyik mobilszolgáltató ügyfeleit csapták be. A rendőrök őrizetbe vették őket – adta hírül a rendőrség hivatalos honlapján.

Mint írják, a Szegedi Rendőrkapitányságra 2021. augusztus végén érkezett feljelentés arról, hogy ismeretlenek megszerezték egy ügyfél adatait és annak felhasználásával nagyértékű eszközöket rendeltek meg az egyik mobilszolgáltatótól. A kapitányság nyomozói egy hónapon keresztül gyűjtötték az adatokat és hallgatták meg a tanúkat. Ennek során megállapították, hogy a 23 és 34 éves nők, illetve 34 éves társuk, több sértettől telefonon szerezték meg a személyes adatát, majd azok felhasználásával rendeltek meg különféle elektronikai eszközöket a szolgáltatótól. Végül a termékeket szintén a csalás részeként, átvették.

CSALÁS MIATT KELL FELELNIÜK

A szegedi rendőrök a csalókat 2021. október 5-én elfogták, előállították, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. Ellenük jelentős értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult eljárás. A nyomozók az illetékes ügyészségen előterjesztés tettek letartóztatásuk indítványozására.

A RENDŐRSÉG IS FIGYELMEZTET

A rendőrség figyelmeztetése alapján az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek és az áldozattá válás:

  • A telefonos csalók általában rejtett számról telefonálnak. Kérjünk telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott próbáljuk meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát.
  • Soha ne adjuk ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számunkat, PIN-kódunkat, személyes adatainkat.
  • Ne utaljunk pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltsük fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét.
  • Akármilyen kecsegtető ajánlattal, vagy akár túlfizetéssel keres meg egy szolgáltató vagy hivatal legyünk gyanakvóak, mert nyeremény vagy pénzvisszafizetés helyett csalás áldozatává válhatunk.
  • Nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezeljük fenntartással. A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.
  • Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak a megtévesztésünkkel, vagy áldozatául esünk, azonnal értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, vagy tegyünk bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: VRF
'Fel a tetejéhez' gomb