KözéletSmart Szeged

Gazdasági Top 100, Palkovics László: a következő vállalati invesztíciók Szeged és Pécs irányába mutatnak, mindkét városnak kiválóak az adottságai

A gazdasági növekedés második negyedéves adatai alapján a magyar gazdaság visszatért a vírusválság előtti pályára – közölte Palkovics László csütörtökön Szegeden. Az innovációs és technológiai miniszter a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP 100 című gazdasági konferencián azt mondta, a tárca tavaly év eleji, 2020-as gazdasági növekedésre vonatkozó 7 százalék körüli előrejelzése teljesülni fog.

Az IMF prognózisa szerint az idei GDP-növekedés 7,6 százalék körül alakul, jövőre pedig 5,1 százalék várható. A magyar munkajövedelmek bizonyultak a leginkább válságállónak. A foglalkoztatási ráta az eddigi legmagasabb szintre emelkedett, részben azért, mert a járvány idején külföldről hazatérők nem mentek vissza, hanem itthon helyezkedtek el, másrészt a vállalkozások is magukra találtak – mondta a politikus.

A KÖVETKEZŐ VÁLLALATI INVESZTÍCIÓK SZEGEDRE ÉS PÉCSRE MUTATNAK

Palkovics László hangsúlyozta, a válság nem rendezte át a magyar gazdaság high-tech szerkezetét, az a németországi és dániai szinten maradt. A kiemelkedő fejlesztési potenciállal bíró területek között említette a miniszter a hidrogéntechnológiát, az akkumulátorgyártást és a mesterséges intelligencia alkalmazását. A miniszter úgy fogalmazott, “a következő vállalati invesztíciók Pécs és Szeged irányába mutatnak”. Mint mondta, mindkét városnak kiválóak az adottságai, a határ menti elhelyezkedés mellett kiváló egyetemek működnek a településeken.

A SZEGEDI ELI-ALPS NEMZETKÖZI SZINTEN IS KIEMELKEDŐ

A szegedi ELI-ALPS lézeres központ nemzetközi szinten is kiemelkedő, a világ első tíz fizikai kutatóintézete közé tartozik. A központ a Szegedi Tudományegyetem részévé vált, a működtetéshez szükséges évi 10 milliárd forintos forrást a kormány biztosítja – mondta a miniszter. A központ szomszédságában épülő Szegedi Tudományos Parkban az év végére elkészül a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) épülete. A parkban járműipari kutatások, illetve a védelmi iparhoz kapcsolódó alap- és a lézerekhez kapcsolódó kutatások is folynak majd – tudatta Palkovics László. A kormány Csongrádon fegyvermestereket képző szakképzési intézmény kialakításáról is döntött – közölte a politikus.

ÁTADTÁK A TOP 100 DÍJAKAT

A régió meghatározó közlekedésfejlesztési projektje a Hódmezővásárhely-Szeged-Szabadka tram-train. A következő hasonló beruházást Debrecen és Nagyvárad között tervezik – mondta. A rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kőkuti Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke átadták a legjobban teljesítő önkéntes kamarai tagvállalkozásoknak a TOP 100 díjakat. Nagyvállalati kategóriában az elismerést a Pick Szeged Zrt. nyerte el, a középvállalati kategória díjazottja a Naturtex Kft., az export kategóriáé a Givaudan Hungary Kft. lett.

A TOP 100 LEGSIKERESEBB VÁLLALKOZÁSA EGY VÁSÁRHELYI CÉG LETT

A konferencián bemutatták a Top 100 – Csongrád Megye Gazdasága 2020 című kiadványt. Az ebben közölt adatok alapján 2020-ban Csongrád-Csanád megyében a legnagyobb, 741,695 milliárd forintos nettó árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A dohány-nagykereskedelmi cég 10 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest. A második helyre a Sole-Mizo Zrt. került 82,194 milliárd forintos nettó árbevétellel, ami 7 százalékkal haladta meg a 2019-es értéket, ahogy a szintén a Bonafarm csoporthoz tartozó – a listán harmadik – Pick Szeged Zrt.-nél, amelynek árbevétele 72,29 milliárd forint volt.

JANUÁRTÓL A MINIMÁLBÉR 200 EZER FORINTRA NŐ

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik – mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden. A bérköltségek mérséklése érdekében a kormány 4 százalékos munkáltatói járulékcsökkentést javasol, és megfontolja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak jövőre is a helyi iparűzési adó felét kelljen csak befizetniük – közölte a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP 100 című gazdasági konferenciáján. Más országokban nem jellemző a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz hasonló kettős rendszer – hívta fel a figyelmet Nagy Márton, és megjegyezte, tíz év múlva Magyarországon sem biztos, hogy lesz ilyen. A keresők 8 százalékának bejelentett jövedelme a minimálbérnek megfelelő – mondta. A minimálbér és a garantált bérminimum 20 százalékos emelése együttesen már 2-2,5 millió embert érint – jegyezte meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb