Közélet

Közel állunk ahhoz, hogy megnyerjük a klímacsatát Szegeden

A klímacsatát és a fenntarthatósági fordulatot “vagy a városokban nyerjük meg, vagy a városokban veszítjük el” – jelentette ki Áder János köztársasági elnök, miután hivatalában fogadta Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét kedden, aki kiemelte: a klímaváltozás elleni küzdelemben vannak olyan városok, akik 55 százalékkal csökkentették a károsanyag-kibocsátást. Ehhez már nagyon közel áll Szeged is.

Áder János a sajtótájékoztatón közölte: a klímaváltozás elleni küzdelem fő terepét jelentik a városok. Jelenleg a világ lakosságának több mint 50 százaléka városokban él és 2050-re négy emberből három városlakó lesz. A városok energiafelhasználás és -kibocsátás tekintetében is megkerülhetetlen tényezők – hangsúlyozta.

HÁROM NAGYVÁROS MÁR 55 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTETTE A KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁSÁT, SZEGED IS KÖZEL ÁLL EHHEZ

Áder János felidézte: Budapest 2015-ben, a megyei jogú városok pedig 2018-ban csatlakoztak az Under2 elnevezésű mozgalomhoz, amely azzal a céllal jött létre, hogy “a párizsi klímacsúcs aláíró feleit a korábbinál is ambiciózusabb megállapodásra ösztönözze”. Szita Károly az MJVSZ elnöke bejelentette: Pécs, Salgótarján és Kaposvár már olyan mértékben – 55 százalékkal – csökkentette károsanyag-kibocsátását, amit eredetileg 2030-ra kellett volna teljesítenie, továbbá nagyon közel van ehhez Szeged, Zalaegerszeg, Érd és Sopron is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb