Közélet

Megvan, melyik a legdrágább utca Szegeden

A legolcsóbb és legdrágább Csongrád-Csanád megyei utcákat állította rangsorba az Ingatlan.com legfrissebb, a KSH adatain alapuló felmérése. Meglepetés, hogy a Napfény Városában nem Újszegeden, hanem a Sándor, a Kárász és a Hétvezér utcákban találták a legdrágább négyzetméterárakat, az előbbiben jelenleg 548 ezer forintba kerül egy ingatlan átlagos négyzetmétere.

A kutatás főbb tanulságai:

  • A Csongrád-Csanád megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között több mint 26-szoros volt a különbség. A listavezető Szeged 452 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Árpádhalom 17 ezer forinttal.       
  • Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a szegedi Sándor utca volt a legdrágább, ahol 548 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok. A megyében 26 ezer forinttal Árpádhalom volt a legolcsóbb település. Vagyis a tavalyi eladási adatok szerint 21-szeres volt a különbség a megyén belüli négyzetméterárak között. 
  • Budapest és a különböző megyék lakáspiacát is kedvezőtlenül befolyásolta a járványhatás, ennek ellenére utóbbin élénkebb maradt a forgalom. 

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az Ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Csongrád-Csanád megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

KÉTSEBESSÉGES AZ ORSZÁGOS PIAC

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Csongrád-Csanád megyében tavaly átlagosan 280 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 260 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 7,5 százalékos növekedésnek felel meg.

Az portál adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.  “Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Csongrád-Csanád megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent. 

A LEGDRÁGÁBB SZEGEDI UTCÁK: SÁNDOR, KÁRÁSZ, HÉTVEZÉR

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Csongrád-Csanád megye legdrágább utcái mind Szegedről kerültek ki.

Az első helyet a Sándor utca szerezte meg 548 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen a Kárász utca 528 ezer, a harmadikon pedig a Vadmacska utca áll 515 ezer forintos összeggel.

A top 10-ben szerepel még a megyeszékhely

  • Hétvezér,
  • Cserzy Mihály,
  • Csaplár Benedek,
  • Béke,
  • Sóhordó,
  • Apáca,
  • Hiúz utcája 477-511 ezer forinttal  

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is: a megyében tavaly 26-34 forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Árpádhalomhoz, Nagylakhoz, Csanádpalotához, továbbá Mindszenten található Thököly Imre utcához és a szentesi Orosházi úthoz köthetőek. 

SZEGED A LEGDRÁGÁBB, ÁRPÁDHALOM A LEGOLCSÓBB

A kutatás azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Szeged vezeti 452 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Algyő 355 ezer forintos, majd Deszk következik 347 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Mórahalom, Szatymaz, Tiszasziget, Sándorfalva, Újszentiván, Hódmezővásárhely, Zákányszék 251-299 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Árpádhalom 17 ezer forintos átlaggal. Emellett még Királyhegyes, Nagyér, Nagylak, Csanádalberti tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 20-32 ezer forinttal. 

Forrás: Ingatlan.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb