Szegedi ArcokVideo365

Szeged365 Karácsony: így készül a tökéletes ünnepi kalács, Dr. Rokszin Richárddal, az Év Covid-orvosával a REÖK Cukrászda műhelyében sütöttünk

A karácsony nem is lehetne teljes a sok hasunkat kényeztető finom sütemények és kalácsok nélkül. Ilyenkor nem hiányozhat az ünnepi asztalokról a mákos és a diós bejgli, a rétes és a zserbó sem, de ha valami különleges, új ízzel szeretnéd elkápráztatni a családot, és még az utolsó pillanatban nem tudod, mi legyen az, hoztunk nektek egy tuti receptet!

Bevalljuk, mi nem vagyunk nagy szakácsok, ezért a sütéshez segítségül hívtuk a szegediek egyik kedvenc orvosát, a Konyhafőnök című műsor séfjét, Dr. Rokszin Richárdot, hogy tanítson meg számunkra néhány szuper konyhai fortélyt, amivel le tudjuk nyűgözni a családot az ünnepi asztalnál. Így történt, hogy a mai napon mikrofon helyett fakanalat ragadtunk és a REÖK Kézműves Cukrászda konyhájában egy igazán kuriózum ünnepi finomságot készítettünk. Ricsi egyik specialitásának receptjét hozta el számunkra: meggyes-mákos kovászos kalácsot készítettünk együtt.

Alá kell írni, a kalács elkészítése időigényes, így, ha holnap belevágnál a sütésbe, 25-én kerülhet az az ünnepi asztalra, de egyben biztos lehetsz, nem bánod meg a rászánt időt, a család imádni fogja!

ÍGY KÉSZÜLT A MEGGYES-MÁKOS KOVÁSZOS KALÁCS

HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg rétesliszt
  • 160 ml langyos tej
  • 250 g édes kovász
  • 100 g nádcukor
  • 100 g vaj
  • 1 tojás
  • 2 tojásfehérje
  • A tészta lekenéséhez a két tojássárgája kikeverve egy kanál tejszínnel.

A töltelék hozzávalói:

  • 200 g aszalt fekete cseresznye
  • 200 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • 2 dl tejföl

Így készül a kovász: (ha nincs időd a kovászt otthon elkészíteni, élesztőt is használhatsz helyette, igaz, az előbbivel sokkal finomabb és tartósabb lesz a kalács)

  • 20 g anyakovász
  • 40 g liszt
  • 20 g víz
  • 10 dkg cukor

Ezeket elkészítem reggel, majd hagyom állni, este pedig felfrissítjük:

  • 110 g liszttel
  • 50 g vízzel
  • és 24 g cukorral.

Másnap reggel pedig mehet is a kész kovászunk a kalács tésztájába! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb