Mindenmás

Retro karácsony – egy kis nosztalgia képekben, ilyen lehetett Szegeden is

Aki kicsit régebb óta fiatal és a hetvenes-nyolcvanas években is karácsonyozott, annak ismerősek lehetnek azok a képek, melyeket most egy csokorba összegyűjtve tálalunk. Hiszen, ahogy mondják, ssak kevés holmi van, ami hű marad az emberhez. Talán néhány könyv, egy szerencsepénz vagy egy folyton gyarapodó bélyeggyűjtemény. És a szülői ház karácsonyfadíszei.

És ha már karácsonyfadíszek, bizonyára sokan őrzünk régi és nagy becsben tartott darabokat, mondjuk efféléket:

Kézműves díszekből sem volt hiány, mert az oviban, suliban és persze otthon is készült számos papírból és más könnyen beszerezhető alapanyagból dekoráció, mint amilyen a képeken is.

A szaloncukor kínálat nem volt anno olyan szerteágazó, mint manapság, de az egyszer biztos: mindenki egyformán szerette a sztaniolpapírba csomagolt finomságokat.

Az ünnepek közeledtével kézzel írott képeslapokat, táviratokat küldtünk a távolabb élő rokonoknak, barátoknak, volt, aki gyűjtötte is a postán érkezett üdvözleteket.

Gyerekként ajándék gyanánt játékot kaptunk, hol voltak még akkor a különböző kütyük!

A fővárosiak a Skálában vagy a Corvin Áruházban szerezhették be a fa alá valót, nekünk, szegedieknek pedig itt volt a Szeged Nagyáruház és a Centrum Áruház!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb