Közélet

Falus Ferenc szerint tízszer annyi fertőzött lehet Magyarországon, mint a hivatalosan közölt adat

Tízszer több koronavírusos eset lehet Magyarországon, mint amennyi a hivatalos adatokban szerepel – mondta az RTL Híradónak Falus Ferenc, aki a Gyurcsány-kormány idején volt országos tisztifőorvos. A 2014-es önkormányzati választásokon Tarlós István ellen induló, ice bucket challenge videójával robbantó, majd váratlanul visszalépő orvos a hétvégén páros lábbal állt bele a hazai járványkezelésbe. Falus azt nyilatkozta, a hatósági karantén jelenleg nem működik Magyarországon, ugyanis senki nem ellenőrzi, hogy a szabályokat betartatják-e.

RÖVIDÍTENÉNEK A TÍZ NAPOS KARANTÉNON

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint a koronavírus tüneteinek jelentkezése után minimum 10 napig otthon kell maradnia annak, aki megfertőződött, és csak akkor hagyhatja el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan. Ezt az időt rövidítené le az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. Falus szerint is lehetne változtatni a hatósági karantén tíznapos időtartamán, mivel a koronavírus most terjedő omikron variánsánál rövidebb a lappangási idő és a fertőzőképesség is hamarabb elmúlik.

“Csakhogy a hatósági karantén nem működik jelenleg Magyarországon” – jelentette ki az ex-tisztifőorvos, senki nem ellenőrzi, hogy a karanténszabályokat betartatják-e, tehát a karantén pillanatnyilag egy önkéntes vállalás.

FALUS SZERINT A FERTŐZÖTTEK VALÓS SZÁMA A TÍZSZERESE IS LEHET A HIVATALOSAN KÖZÖLTEKNEK

A tüdőgyógyász szakember mindenkinek azt ajánlja, hogy enyhe tünetek esetén 5 nap karantént tartson. Elmondta, jelenleg a hatóság a fertőzések döntő többségéről nem is szerez tudomást, a saját pénzből vásárolt teszttel otthon igazolt esetek zöme be sem kerül a nyilvántartásba, ezért lehet a fertőzöttek valós száma akár tízszerese is lehet a hivatalosnak Falus szerint.

80% – BAN AZ OMIKRON FERTŐZ

A Neumann Labs magánlaboratórium mintáiban az elmúlt napokban nem változott az omikron variáns okozta fertőzések aránya, maradt 80 százalék – mondta az RTL Klub Híradónak Nyíri Miklós, a cég ügyvezetője. Jó hír, hogy az influenza- és a koronavírus okozta együttes fertőzésből, a fluronából csak egy esetet találtak a napokban, összesen tehát négyen vannak a Neumann Labs praxisában, akiknek a szervezete mindkét vírussal birkózik.

Az influenzás esetek gyakorisága nem, a koronavírus-fertőzések aránya viszont jelentősen nőtt. Utóbbi már eléri a 20 százalékot, tehát a Neumann Labsnál minden ötödik minta tartalmaz koronavírust.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb