Közélet

Kásler Miklós: naponta 200 ember halhat meg az ötödik hullám csúcsán, kelleni fog a negyedik oltás

Elindult a járvány ötödik hulláma, ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházban ápolttal – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki a kórházban kezeltek oltottsági arányáról is beszélt.

A miniszter szerint a negyedik hullám idején, tehát tavaly szeptember 7. és idén január 3. között:

  • 456 ezer magyar fertőződött meg, akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre;
  • a kórházba kerültek 60 százaléka oltatlan, 40 százalékuk oltott;
  • 1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni, közülük 70 százalék nem volt oltott, 30 százalékuk felvette a vakcinát.

Január végérére az új fertőzöttek száma gyakorlatilag megszűnik, rendkívül alacsony lesz – mondta, a halálozás minimalizálódása februártól várható.

BIZTOS, HOGY KELLENI FOG A NEGYEDIK OLTÁS

Kásler teljesen biztos abban, hogy számolni kell a negyedik oltás szükségességével. Az utóbbi várható időpontja nem négy hónap után szükséges, mint a második után, hanem hosszabb idővel kell számolni, de biztosabbat csak akkor tudunk majd, ha a harmadik oltás után eltelik 4-5 hónap, és a szakemberek mérni tudnak.

AZ OMIKRON RENDKÍVÜLI DINAMIKÁVAL RENDELKEZIK, DE ENYHÉBB LEFOLYÁSÚ

Az omikron variánssal kapcsolatban a miniszter arról beszélt: ennél a változatnál a duplázódási idő két-három nap, rendkívül gyors a terjedése, és a fertőzés dinamikája is rendkívüli. Az omikron változat valószínűleg enyhébb lefolyással jár, különösen az oltottak esetében összehasonlíthatatlanul könnyebb a betegség lefolyása, és sokkal kevesebb az elveszített ember.

ILYEN LESZ AZ ÖTÖDIK HULLÁM JÁRVÁNYCSÚCSA: NAPI 13 EZER FERTŐZÖTT, 200 HALÁLESET

Az ötödik hullám idején a napi fertőzések száma elérheti, sőt, meghaladhatja a 13 ezret. A napi kórházi betegszám a 8-9 ezer, a napi halálozás a csúcson körülbelül 200 lehet – mondta Kásler Miklós.

MAGYARORSZÁG KIVÁLÓAN TELJESÍTETT

A tárcavezető kivételesen eredményesnek nevezte a hazai oltási programot, ugyanis Magyarország a legelsők között ismerte fel, hogy a második hullámot csak járványügyi intézkedésekkel nem lehet megszüntetni. Bár Magyarország azonnal megrendelte a nyugat-európai vakcinákat, miután tapasztalható volt, hogy sem időben, sem mennyiségben nem szállítják a megrendelt készítményeket, „rendkívül határozottan és gyorsan, azóta a legtöbb ország által elismerten”, keleti vakcinákat is rendelt – idézte fel Kásler Miklós. „Amikor itt volt a WHO európai igazgatója, vagy a WHO főtitkára, rendkívül elismerően nyilatkoztak Magyarország döntéséről, hogy sem politikai, sem a gazdasági, sem semmilyen más érdeket nem vett figyelembe, csak a betegek javát” – fogalmazott.

Kásler Miklós szerint mondható, hogy Európában a legelsők között kezdődött el 2020. december 26-án a vakcináció, majd májusra Magyarország volt az egyetlen olyan ország, amely fölösleges vakcinával rendelkezett, tehát mindenki, aki akarta, beoltathatta magát, sőt, azóta is folyamatosan, a különféle típusú vakcinák közötti választási szabadságról nem is beszélve.

Ugyancsak rendkívül gyorsan és határozottan lépett Magyarország, igaz, akkor már a hazai kutatási eredmények egy része rendelkezésre áll, amikor Európában legelőször engedélyezték a harmadik oltást. „Tehát Magyarország kiválóan teljesített” – ismételte meg.

NÉGYSZERESÉRE NÖVELI A HALÁLOZÁS RIZIKÓJÁT A DIABÉTESZ ÉS A KRÓNIKUS TÜDŐBETEGSÉG MEGLÉTE

Kásler Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány lefolyását, illetve a végkifejletet rendkívüli mód befolyásolta nemcsak az életkor, hanem a társbetegségek jelenléte is. Erre vonatkozóan is van egy magyar kutatás, aminek az a végeredménye, hogy a diabétesz, a hipertónia, a szívelégtelenség, az infarktus, a krónikus tüdőbetegségek a fertőzési rátát nem befolyásolják lényegesen, de a halálozás rizikóját négyszeresére növelik. A diabétesz esetében különösen érdekes és furcsa egyúttal, hogy az időseknél ez a rizikó „csak” másfél-kétszeres, a fiatalabb korosztályok cukorbetegei esetében azonban akár 15-16-szoros is lehet – tette Kásler Miklós.

Forrás: InfoRádió

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb