Mindenmás

Napi pakk: maradnak a mínuszok, 28 éves a szegedi Z. Nagy család tragédiája

A tegnapi szösszenetnyi havazás után kis napsütéssel örvendeztet meg bennünket az időjárás, persze tél lévén a mínuszok azért nem maardnak el. Jön az aranyvonat legendája, vetünk egy pillantást a tenger mélyére, és egy másfajta mélységre is, mely egy lassan 30 éves szegedi tragédiát idéz fel. Indul a nap és vele együtt a Napi Pakk!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK MINDEN

Zelmának, Rajmundnak, Jánosnak, Máriának, Emesének, Alfonznak és Bertramnak, aki ma ünnepel!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 1895. január 23-án Carsten Egeberg Borchgrevink norvég természettudós, sarkkutató elsőként lép az Antarktika kontinens földjére.
  • A magyar aranyvonat legendája a második világháború kapcsán szokott előkerülni, sokszor egymásnak ellentmondó állításokkal. Egyesek szerint radar segítségével találták meg nem olyan régen délnyugat-lengyelországi Walbrzych térségében, mások azt állítják, hogy az amerikai csapatok kezébe került és a mai napig lehet kártérítési keresettel élni, de vannak, akik szerint hadizsákmányként/kártérítésként a háború után hazaérkezett.
    Az 1945. január 23-án lépte át az osztrák határt az MNB készleteit az orosz előrenyomulás elől elmenekíteni hivatott aranyvonat. A központi bank 25kg-os, aranyrudakban tárolt aranykészletén kívül a nemzeti bankjegy-készlet és a Magyar Postamúzeum teljes anyaga is a vonatokon volt.
    A vonatok célállomása Spital am Pyhrn felső-ausztriai község, és az ott lévő apátsági kripta volt, ahol elszállásolták a magyar MNB vagyonát és alkalmazottait, akik odaadóan védemlezék a hazai tartalékokat egészen addig, amíg 1945. május 7-én az amerikai csapatok elfoglalták Spital am Pyhrnt, és intézkedtek az értékek biztonságba helyezéséről.
  • A Föld legmélyebb pontjához, a 11034 méter mélyen lévő Challenger szakadékhoz 1960. január 23-án merült le Jacques Piccard svájci tengerkutató és Don Walsh hadnagy. Ez a hely olyan mélyen van, hogy Mount Everest is bőven elférne itt. Akkora nyomás uralkodik a mélységben, mintha egy elefánt teljes testsúlya egy magassarkú cipő sarkára nehezedne. Meglepő módon azonban még itt is van élet. Egy floridai illetőségű cég pedig olyan üvegfelületű tengeralattjáró fejlesztésén dolgozik, amivel bárki lemerülhet majd, hogy megcsodálhatja a hideg, sötét és kietlen tájat.
  • 1863-ban ezen a napon hunyt el Edvard Munch norvég expresszionista festőművész, grafikus.

SZOMORÚ TRAGÉDIÁRA IS EMLÉKEZIK SZEGED NÉPE

1994. január 23-án este betörtek a Z. Nagy család Szeged, Bárka utcai otthonába és a 42 éves Z. Nagy Bálint cukrászmestert, vele egykorú feleségét, Z. Nagyné Dunai Gizellát, valamint 17 éves Dániel és 10 éves Balázs fiaikat megölték. Ha kíváncsi vagy a tragikus részletekre, klikk az alábbi, korábbi cikkünkre:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb