Közélet

Hadházy Ákos páros lábbal állt bele a szegedi rendőrökbe

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőrség 200 millióért bérel 15 db toi-toi vécét 36 hónapra, azaz havi 5 milliót fizetnek 15 WC bérléséért, takarításáért és karbantartásáért” – írta Facebook oldalán Hadházy Ákos ex-Fideszes, ex-LMP-s, majd az előválasztáson Momentumos – Mindenki Magyarországa Mozgalmas színekben induló, egyébként független képviselő. A dolgot szemléltetendő egy mobil toalettből pózolva tett ki egy szelfit, közben a szegedi rendőrség reagált, mi pedig készítettünk egy gyors Szeged365-ös slozi-matekot.

HADHÁZY ÁKOS: A CSONGRÁD-MEGYEI RENDŐRSÉG 200 MILLIÓÉRT BÉREL 15 DB TOI-TOI VÉCÉT

“Ez elég büdös, ennyiért a belvárosban lakást is lehetne bérelni” – írta közösségi média oldalán a különféle, a kormányzati szereplőkhöz köthető visszaéléseken pörgő Hadházy, aki az alábbi konstrukciót hozta nyilvánosságra:

  • 200 millióért bérel 15 db mobil toalettet 36 hónapra a Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság,
  • azaz havi 5 milliót fizetnek 15 WC-ért,
  • vagyis, 333 ezer forintért bérelnek egy műanyag budit. Mint írja, ebben nincs benne a kiszállítás, azt 75 ezerért vállalták toalettenként.

“Feljelenteni minek őket, majd legfeljebb azt írják, hogy nem hűtlen kezelés, csak nem fogta be a tudatuk, hogy ez így kicsit drága” – írja posztjában, amelybe feltöltött egy olyan ajánlatot is, amelyben 890 Ft-ért adnak bérbe egy mobil WC-t.

BEFUTOTT A RENDŐRSÉG VÁLASZA

“A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság visszautasítja Hadházy Ákos nagy nyilvánosság előtt tett állítását, amelynek értelmében a pályáztatás és elbírálás jogszerűtlen lett volna” – írja friss közleményében a rendőrség, majd hozzáteszik, ha Hadházy Ákos megkereste volna őket, készséggel álltak volna a rendelkezésére és minden segítséget megadtak volna egy tényszerű bejegyzés megírásához.

A közlemény hátralévő részét szó szerint idézzük, benne a matek valahogy másképp jön ki, mint a politikusé:

“A rendőrség 225 ezer forint/hó ellenértékben bérel mobil toalettet. Ez az összeg a jelenlegi piaci áron is rendkívül kedvező, naponta 500 Ft-os költséget jelent. A szerződés keretmegállapodás, amely mozgási lehetőséget biztosít, a mobil WC-k és szolgáltatások tekintetében. A 15-ből 7 mosdót a határvédelmi szolgálatot ellátó rendőrök és katonák használnak, itt csak bérleti díjat fizet a rendőrség, míg a többi WC az ország két legnagyobb határátkelőhelyének utasforgalmában biztosítja a kulturált mosdóhasználat lehetőségét. Ezeken az átkelőkön több tízezer ember fordul meg naponta, amely miatt a pandémiás időszakban a mosdókat speciális módon és speciális szerekkel, gépekkel naponta akár többször is takarítani kell. 

A pályáztatást a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 81.§-a szerinti, uniós értékhatárt elérő nyílt eljárásban folytattuk le. Jelen eljárás keretében bárki ajánlatot tehetett volna azonban mindösszesen 1 érvényes és 1 érvénytelen pályázat érkezett be, a többi érdeklődő nem vállalta a kihelyezett mobil WC-k napi takarítását” – írták.

MI IS MATEKOZTUNK EGYET

Általános iskolában egész pengék voltunk matekból, úgy voltunk vele, nagy baj nem lehet, ha mi is számolunk egyet. A politikus által kiposztolt szerződésrészlet szerint a nettó vállalkozási díj havonta 3.995.000 Ft, ezt elosztva a bérelt eszközök mennyiségével 266.333 Ft+Áfa havidíj jön ki toalettenként. A rendőrség 225 ezret ír közleményében, Hadházy 333 – at, a kettő közül egyik sem stimmel. Ha a nettóra rádobjuk az áfát, akkor sem jön ki a szám, bár úgy korrekt megjegyezni, hogy a nettó összeg a rendőrségi, míg a bruttó a politikusi verzióhoz közelít.

Szintén fontos, hogy – mint a rendőrség válaszában írta – a 200 milliós összeg egy keretszerződés, amelyben az eszközbérlésen kívül benne van rengeteg takarítás (ennek szükségességét annyira nem kell magyaráznunk), ergo a 200 millió osztva 15 toalett továbbosztva 36 hónap matek alapból fals.

Ahogy töprengtünk, eszünkbe jutott, hogy a Szeged365 szerkesztőségéből ketten is éveken át (egészen a Covid-19 beköszöntéig) fesztiválszervezéssel foglalkoztunk, rendezvényszervezőként többek között a RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep, a Gerilla Gourmet, a Deja Vu Fesztivál és a Chili Weekend megrendezését irányítottuk, marketingügynökségként pedig a Szegedi Borfesztivál, a Bortér, a Szegedi Karácsonyi Hetek és számos kisebb-nagyobb esemény kommunikációját vittük A-tól Z-ig. Szóval, előkaptunk a Covid-előtti levelezésünket és megnéztük, mennyi volt az ára egy mobil toalettnek 2019 nyarán.

  • Az esemény az Államalapítás Ünnepére szervezett Rakpartfeszt – Kézműves Sörünnep volt,
  • a dátum 2019. augusztus 20., pontosabban 17-18-19-20. (az ajánlaton az oda – és visszaszállítás miatt plusz-mínusz egy nappal több szerepel),
  • a helyszín pedig a meseszép szegedi Huszár Mátyás rakpart.

A rendezvényen használt ipari mennyiségű mobil toalettet több cégtől béreltük, az egyik rendelés a Hadházy – féle szaniterekhez hasonló, de azokkal nem 100%-ig megegyező tételeket tartalmazott. Az alábbi számláról a vonatkozó tételeket másoltuk ki, kihagyva a bérbeadó cég nevét és logóját, nomeg az ügyet intéző kollégánk nevét:

Mint látszik, nettó 283.000 forintot utaltunk 27 db mobil toalettért, vagyis, darabját 10.500 Ft+Áfáért béreltük. Az ár egy keményebb alkudozás eredménye volt, mivel akkoriban szimultán több helyszínre is béreltünk ugyanattól a vállalkozástól, gyakorlatilag egy nap (lista)áráért kaptuk meg a négy napos bérleményt. Akárcsak a Hadházy által kifogásolt rendőrségi deal esetében, nálunk is külön tétel volt a takarítás, ezért további 277.200 Ft+Áfát kellett fizetnünk.

Ha felszorozzuk a 10.500 Ft-os napidíjat 30-cal, az jön le, hogy a rendőrség még viszonylag jó áron kötött szerződést, bár anno mi azért jobban alkudtunk, négy naposra “felalkudva” az eredetileg egy napos bérleményt. Nyilván, az 2019-ben volt, most 2022-t írunk, az árak elszálltak (viszont a mobil toalettek elsődleges piacának számító fesztiválipar kis túlzással földbe állt), meg persze, teljesen más egy fesztivál szaniter-rendszerét telepíteni, mint a határvédelmet ellátni, arról nem is beszélve, hogy a bérlemények tárgya sem ugyanaz volt. Magyarán, a kalkulációt csupán a tisztán látás kedvéért tettük fel, szemléltetve a szolgáltatás (nagyjából) reális piaci árát.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb