Közélet

Orbán Viktor, a Kossuthon: Magyarországnak van tekintélye

Ha beáll a jégkorszak, a Kelet és Nyugat között, Magyarország alkalmas jégtörőnek – mondta a miniszterelnök a péntek reggeli, menetrend szerinti rádióinterjújában, ahol többek között az Orbán-Putyin találkozóról számolt be.

HA BEÁLL A JÉGKORSZAK, MAGYARORSZÁG LESZ A JÉGTÖRŐ

“Mind a németek, mind a franciák sikeresen együttműködnek gazdasági téren az oroszokkal. Magyarország alkalmas jégtörő szerepre, mivel mi is békét akarunk” – mondta Orbán Viktor, mint kifejtette, mi tettük meg az első lépést, utánunk a német és a francia kancellár is Moszkvába látogat majd.

MAGYARORSZÁGNAK VAN TEKINTÉLYE

Kilenc javaslatból nyolcban sikerült megállapodni – számolt be róla, szerinte sok munka van abban, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal. A kormányfő elmondta, hogy Magyarországnak van tekintélye, ezért lehet javaslatokat tenni. “Van önálló politikánk és a magyar érdek jelen van a világpolitikában” – fejtette ki.

“Sokan idejönnének gyárat építeni, befektetni és együttműködést keresni. Az elmúlt 12 évben barátokat gyűjtöttünk.”

PAKS 2, KLÍMABAJNOKSÁG

Ha Paks2 megépül és a naperőmű-fejlesztés befejeződik, akkor 2030-ra az energiaellátásunk 90 százaléka Co2-mentes lesz – ismertette Orbán Viktor, aki azt mondta, Magyarország már most klímabajnok. A kormányfő szerint csak orosz gázzal lehet fenntartani a jelenlegi energiaellátási rendszerünket, egészen addig, amíg nem jön elég LNG.”Magyarországon akkor is lesz gáz a következő években, ha bármi történik Ukrajnában, mert a szállítási útvonal elkerüli az országot” – mondta.

SZPUTNYIK DEBRECENBEN, BRÜSSZEL, MÁJUS 1.

A miniszterelnöki interjú fináléjában többek között arról volt szó,

  • hogy ha a helyzet továbbra is így marad, akkor Debrecenben az oroszokkal tudunk majd Szputnyikot gyártani, és ennek egy részét el tudjuk külföldre adni,
  • a rezsicsökkentés a baloldal állításával szemben fenntartható,
  • amíg a tagállamok eltűrik, addig Brüsszel mindent elkövet a jogainak a kiterjesztésében: Brüsszel egy liberális birodalmat akar, és el akarnak minél több jogot venni a tagállamoktól,
  • a szorongás és a félelem kezd elpárologni a járvány kapcsán, éppen ezért lehetett a védettségi igazolvány érvényességét meghosszabbítani május 1-ig. 

Az utóbbit egyébként első körben a csütörtök reggeli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb