Mindenmás

Napi pakk: marad a ragyogó napsütéses idő Szegeden, boldog születésnapot, Axl Rose!

A nevezetes február 2-i maciles után a mai nap időjárása alapján is találgathatunk, hogy vajon mielőbb véget ér-e a tél, és jön a várva várt tavasz, vagy egy jó időre még a sapka-sál-télikabát kombó lesz a kötelező outfit. És hogy mit érdemes ma figyelni a néphagyomány szerint? Ezt is elolvashatod, sok más érdekes, mára vonatkozó infóval a kávéd mellé kívánkozó Napi Pakkban!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES

Dórának, Dorottyának, Tódornak, Titusznak, Dorina, Rékának, Garának és Amandnak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Dorottya napján a néphit szerint csikorgó hideg szokott lenni. Így, ha ezen a napon fagy, akkor tíz nappal később, Julianna napján beáll az olvadás.
  • Ma van a magyar radarcsillagászat napja
    Bay Zoltán és munkatársai 1946-os holdradarkísérletének emlékére, 2009. február 6-tól ünneplik, ők ugyanis az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. laboratóriumában végeztek Hold-visszhang kisérleteket. A munka február 6-án hozott világraszóló eredményt. Azon a napon radarhullámokat küldtek a Holdra, és sikerült felfogniuk a visszaverődött jeleket. Ilyen módon Bay Zoltán az európai kontinensen elsőként Budapestről teremtett kapcsolatot a világűrrel.
  • A rádiótechnikai fegyvernem napját is ma tartjuk
  • Február 6. a nemzetközi zéró tolerancia napja is, a nők megcsonkítása ellen.
    Évente mintegy kétmillió kislány szenvedi el a külső női nemi szervek megcsonkítását számos afrikai, közel-keleti és ázsiai országban. Az áldozatok a steril körülmények hiánya miatt nem ritkán elvéreznek vagy vérmérgezésben halnak meg.
  • 104 éve, 1918 február 6-án hunyt el Gustav Klimt osztrák festő, a bécsi szecesszió alapítója.
  • 1948-ban ezen a napon sikeresen repült az első rádió irányítású repülőgép.
  • 60 gyertyát fújhat el születésnapi tortáján Axl Rose, a Guns N’ Roses együttes énekese és aki egyébként William Bailey néven látta meg a napvilágot.
  • 35 esztendeje, hogy megtiltották a dohányzást Amerikában a szövetségi épületekben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb