Közélet

Megvan a következő orosz-ukrán béketárgyalás időpontja, nyilvánosságra hozták az első találkozó során javasolt feltételeket is

Hétfőn Fehéroroszországban az ukrán határ közelében öt órán keresztül tárgyalt egymással az orosz és az ukrán küldöttség, de érdemi megállapodás nem született. A béketárgyalások március 2-án szerdán egy második körrel folytatódnak az orosz és ukrán fél között – közölte kedden a TASZSZ orosz hírügynökség Zerkalo Nedeli ukrán hírforrásra hivatkozva.

A Blikk szerint egy ukrán sajtóorgánum, a Glavkom az ukrán delegációtól származó forrásaira hivatkozva közölte a felek által az első találkozón megfogalmazott feltételeket. Oroszország állítólag azt követelte, hogy:

  • Ukrajna vállalja, hogy parlamenti szinten papírra veti az EU-n kívüli státuszát, és népszavazást szervez erről a kérdésről.
  • Emellett az orosz fél azt követelte Ukrajnától, hogy ismerje el a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot az érintett régiók közigazgatási határain belül, és mondjon le arról a követeléséről, hogy a Krímet adják vissza Ukrajnának.

Ukrajna a Glavkom szerint tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelte területéről.

HÉTFŐN NEM SIKERÜLT MEGEGYEZNI

Hétfőn délután ért véget a tárgyalás az orosz-ukrán fegyverletételről anélkül, hogy konkrét intézkedésekben állapodtak volna meg a felek. A felek “egyes problémákra adott esetleges megállapodásokról” tárgyaltak, anélkül, hogy konkrétan megegyeztek volna bármiben.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb