Mindenmás

Napi pakk: még egy napig tart a napos idő, Isten éltesse Szeged és a Nemzet Színészét, Király Leventét!

Jönnek a cidris reggelek és a fázós nappalok a jövő héttől, így ha tehetjük, használjuk ki még ezt a napsütéses időt, legyünk minél többet a szabadban. De akárhogyis döntesz, a napod nem kezdődhet egy jó adag kávé és a Napi Pakk nélkül!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK, KEDVES

Inez, Leonóra, Ágnes és Elvira!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 1475-ben ezen a napon született Michelangelo Buonarroti olasz festő, szobrász, építész és költő (Dávid, Piéta).
  • 155 éve hunyt el Hild József építész.
  • A migrénre hajlamosak most hálát mormolhatnak, ugyanis Felix Hoffmann német vegyész szabadalmaztatta az aszpirint.
  • 95 éve született Gabriel García Márquez, Nobel-díjas kolumbiai író, regényíró, elbeszélő.
    1982-ben irodalmi Nobel-díjat kapott “regényeiért és elbeszéléseiért, melyekben fantasztikum és valóság ötvöződik mesterien, s mert a sajátos képzeletvilágú művek révén ábrázolja földje életét és konfliktusait”. Kapott Chianciano-, Rómulo Gallegos- és Neustadt nemzeti díjat, 1982-ben irodalmi Nobel-díjjal tűntették ki. Magyarul is olvasható művei: Söpredék, Az ezredes úrnak nincs aki írjon, Baljós óra, Száz év magány, A bölömbikák éjszakája, A pátriárka alkonya, Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, Szerelem a kolera idején. 2014. április 17-én hunyt el.
  • Szintén 85 esztendős a mai napon Király Levente színművész, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja.
    1937-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1959-ben végezte el. Azóta a Szegedi Nemzeti Színház tagja, 1986-tól örökös tagja. Szegeden a Szabadtéri Játékokon is rendszeresen fellépett. Fontosabb szerepei: Falstaff a IV. Henrikben, Švejk, Böffen Tóbiás a Vízkeresztben, Tevje a Hegedűs a háztetőnben, Nagy Romulus, Schneider Mátyás a Hippolyt, a lakájban, és még sorolhatnánk. Jászai Mari-díjas, Érdemes művész. 2013-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2006 óta a Nemzeti Színésze. További díjai: Juhász Gyula-díj, Babits Mihály-díj, Makó Lajos-díj, Pro Theatro, SZOT díj, Szegedért Emlékérem.
  • 1991. március 6-án aktiválódott először a Michelangelo nevű számítógépes vírus, a ’90-es évek legkártékonyabb vírusa.
    Nevét arról kapta, hogy március 6-án, pénteken, Michelangelo születésnapján aktivizálta magát, egy héttel a március 13-i péntek előtt. A vírus hordozható lemezekkel (floppy) terjedt. Befészkelte magát a memóriába, 2 kB-ot lefoglalva a rendelkezésre álló 640-ből. Ezután minden lemezt megfertőzött, amit a gépbe helyeztek. Minden év március 6-án aktivizálja magát, akkor törölte az elsődleges lemez minden adatát.
    A vírust nem irtották ki, ugyanis egy idő után már nem fertőzött tovább, hiszen a számítógépek fejlődése során már nem lemezekről indultak a rendszerek.
  • 2009-ben ezen a napon hunyt el Horváth Teri, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, az Indul a bakterház Banyája.
    Kétszeres Jászai Mari-díjas, valamint SZOT- és Kossuth-díjas érdemes művész. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1952-től az Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Jókai Színház és a Thália Színház tagja volt. 1952 és 1954 között a Színház és Filmművészeti Főiskolán tanított. Szerepeiből: Rozika (Sarkadi: Út a tanyákról), Nyilas Misi (Móricz: Légy jó mindhalálig), Fjoklusa (Osztrovszkij: Vihar), filmjeiből: Talpalatnyi föld, Egy asszony elindul, Ludas Matyi, Kincskereső kisködmön I-IV., Egri csillagok, Feldobott kő, Rózsa Sándor I-XIII., Indul a bakterház, Gyermek születik.

MA UTOLJÁRA: KIRÁNDULÓIDŐ, SZEGEDEN!

Használjuk ki még a vasárnapot egy jó kis szabadtéri programra, sétára, mert ahogy az időjósok szerint az elkövetkezendő napok kinéznek majd, kirándulni egész biztosan nem lesz kedvünk. Jön majd a hideg, sőt, a még hidegebb idő, fagyos hajnalokkal, napi maximum 5 fokos hőmérséklettel. De ne szaladjunk előre, nézzük egyelőre csak azt, hogy mit hoz a vasárnap Szegedre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb