Mindenmás

Ma van a π (PI) nemzetközi napja

A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14-én ünneplik, mivel a hónap és a nap számjegye a matematikai pi érték első két tizedesjegyéig megegyezik. Az ötletadó Larry Shaw fizikusprofesszor („a π hercege”), a San Franciscó-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum munkatársa volt, akinek a kezdeményezésére 1989 óta rendeznek ünnepi megemlékezéseket.

A hagyomány szerint a múzeum kör alakú csarnokában, illetve azóta bárhol, ahol efféle “megemlékezést” tartanak, körbejárnak ilyenkor a munkatársak és elfogyasztják az ünnepi alkalomra készített gyümölcsös pitéket.

A pi-te vagy angolul pie is a számra vezethető vissza, és az ünnepi alkalomra rendszerint feliratozzák is ezeket a pitéket, természetesen a π szám minél több tizedesjegyével.

A titokzatos (π) már az ókor óta nagyon sokat szerepelt különböző összefüggéseiben. Ez a szám 3,1415926535…-tel kezdődik és a végtelenségig tart.

Számos érdességet is hordoz azonban, például ha összeadjuk az első húsz tizedesjegyét, 100-at kapunk eredményként. Ha összeadjuk az első (6+6) × (6+6), tehát 144 tizedesjegyet, akkor 666-ot kapunk. A széles körben ismert 3,14 mint a π századokra kerekített értéke teljesen megegyezik a március 14. angol dátumozásban használt formával, vagyis 03/14.

Érdekesség, hogy 1879-ben ezen a napon született Albert Einstein.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb