Mindenmás

Nyárból a télbe: kedden még 25 fok, majd a hétvégén havazással ront be a sarkvidéki hideg hazánkba

Egy kicsit úgy érezzük, hogy megbolondult az időjárás, hiszen a gyönyörű tavaszias március után az április havazással indulhat az országban. Ha hihetünk az időjárás előrejelzéseknek, akkor nem tesszük zsebre a következő napokat, hiszen a hét közepétől kiadós esőre, majd a hét végén télies hidegre számíthatunk Szegeden. Sőt, Molnár László meteorológus szerint a havazást sem lehet kizárni a hegyek mellett a síkvidékeken sem.

A 24.hu azt írja, hogy bő egy hónapja az úgynevezett meridionális áramlás határozza meg hazánk időjárását. Egy nagy légköri hullámot képzeljünk el, amelynek hullámvölgye északi hideget szállít délre, „csúcsa” pedig déli meleget északra. Folyamatosan változik, adott területen napok alatt fordulhat az időjárás pozitív szélsőségekből negatívba. Hozzátették: ennek iskolapéldáját fogjuk megtapasztalni ezen a héten.

NYÁRBÓL A TÉLBE

Kedden 25 fokos nyárias napunk lesz, a hét második felében viszont helyenként legfeljebb öt fokos maximumokat mérhetünk, visszatérnek az éjszakai fagyok, és még a havazás is benne van a pakliban – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Mint hozzátették: a napokban bőven átlag feletti hőmérsékleti értékeket mérhettünk, a melegedés kedden éri el tetőpontját a már említett 25 fokkal, és nem volt véletlen a szakember szóhasználata sem: definíció szerint nyári nap az, amikor a hőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot.

SZERDÁTÓL HATALMAS VÁLTOZÁS ÁLL BE

A portál emlékeztet ugyanakkor, hogy ha egy kicsit visszamegyünk az időben, a március első felében egy anticiklon északkeletről „keverte” térségünkbe a hideg légtömegeket, majd a hónap közepén betört a tavasz, az átlagnál bő 5-10 fokkal mérhettünk melegebbet. A meridionalitás hullámvasútján váltott felettünk az áramlás hirtelen északkeletiről délire, délkeleteire. A váltást annak köszönhettük, hogy az a bizonyos anticiklon áthelyeződött térségünk fölé. Vasárnap egy gyenge hidegfront már elkezdte bontani, de ebből mi még semmit nem éreztünk, kedden egy újabb hidegfront azonban megadja a kegyelemdöfést, az anticiklon összeomlik. A hét első napján marad a száraz idő szikrázó napsütéssel, és nyarat idéző délutáni órákkal, szerdától azonban hatalmas változás áll be.

HELLO, TÉL! SARKVIDÉKI HIDEG ZÚDUL EURÓPÁRA

Szerdától az áramlás ismét északira fordul, újra a meridionális hullám „hideg bugyrában” találjuk magunkat, amivel sarkvidéki hideg zúdul Európára. A délre törő hideg mediterrán ciklont generál a Földközi-tenger térségében, a végeredmény pedig valóban télies időjárás sok csapadékkal. Utóbbira hatalmas szükség van, a hét második felében országszerte várhatóan 15-30 milliméternyi hullik majd, ami már számottevő mennyiség. Az Alpokban, a Tátrában jókora havazás várható, egyes régiókban a 2021/2022-es szezon legjelentősebb hómennyisége hullhat. A várakozások szerint itthon sem csak esőre számíthatunk, hiszen

péntek estétől az Északi-középhegységben és a Soproni-hegységben alakulhat ki a legnagyobb eséllyel, de síkvidéken sem zárható ki havazás.

Ezt egyébként az iPhone időjárás előrejelző applikációja is így látja, Szegedre egyelőre 70 százalékos eséllyel jósol havazást vasárnapra, míg a met.hu szerint csak elszórtan lehetnek záporok ezen a napon.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a télies időjárás április 5-éig tart, hatodikán megint melegedés kezdődik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb