Közélet

Szoros meccs lesz? A választás előtti utolsó Závecz-mérés is megérkezett, 39-36 az állás jelenleg

A Závecz Research kedden nyilvánosságra hozta az utolsó, reprezentatív kutatását, vagyis az április harmadikán tartott választásokig már nem lesz újabb. Ebből kiderült, hogy a választókorú népesség körében a Fidesz–KDNP három százalékos előnyben van az Egységben Magyarországért listájával szemben, 39-36 az állás jelenleg. A különbség épp hibahatáron belüli – írja a kutatásról a Telex.

Mint kiderült, a Závecz-kutatás megállapítja, hogy a Fidesz 1,9 milliós táborral rendelkezik, míg az ellenzék 1,7 millió biztos szavazót tud felvonultatni. „Az aktivizálandó párthívek egy része hajlik arra, hogy részt vegyen a választáson: a kormánypártiak körében még 1 millióan valószínűsítik azt, az ellenzékiek közül nagyjából 900 ezren” – derült ki a kutatásból.

A NÉPESSÉG 8 SZÁZALÉKA LÁTJA ÚGY, HOGY ELMEGY SZAVAZNI, DE MÉG NEM DÖNTÖTTE EL, HOGY KIRE

Arra is rámutatnak, hogy a Fidesz–KDNP-nek 100-150 ezer passzív támogatóját kellene intenzív kampánnyal megmozdítania, az ellenzéknek 200-250 ezret. A választókorú népesség 8 százaléka – több mint 600 ezer választópolgár – jelezte, hogy biztosan vagy valószínűleg elmegy szavazni, de még nincsen preferált pártszövetsége. „Az aktív bizonytalanok szűk kétharmada (63 százaléka) viszont nem érzékeli az esélyeket, így várhatóan a már említett helyzetértékelés vagy a kampány más tartalmi, hangulati elemei késztetik majd állásfoglalásra, már e közvélemény-kutatást követően” – áll a cég közleményében.

VASÁRNAP VÁLASZTÁS, DE MÉG MINDIG NEM VAGY TISZTÁBAN EGY-KÉT DOLOGGAL SZEGEDEN? A KISOKOSUNK MAJD SEGÍT!

Vasárnap esedékes a 2022-es országgyűlési választás, magyarán, eldől, hogy a Fidesz-KDNP marad-e kormányon, vagy a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett ellenzéki összefogás kerül hatalomra. Az utóbbi napokban csak úgy záporoztak felénk a kérdések, mi pedig összeállítottuk aktuális Szeged365 Kisokosunkat, benne a válaszokkal, hogy:

  • hol,
  • mikor,
  • hogyan,
  • kikre szavazhatok,
  • mit vigyek magammal,
  • és mi a dolgom, ha külhoni magyar vagyok kérdésekre,
  • plusz egy helyre gyűjtöttük az utóbbi napok jobb – és baloldali közvéleménykutatási eredményeit is.

Minden, amit tudni kell a vasárnapi szavazásról, egy helyen:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Anya Belcampo scandal
'Fel a tetejéhez' gomb