Közélet

Müller Cecília is back, új koronavírus-eljárásrendet adott ki: mentesül a járványügyi megfigyelés alól az, akinek van védettségi igazolványa

Új, a koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll-szabályokról szóló eljárásrendet adott ki Müller Cecília országos tisztifőorvos – vette észre a 24.hu. Az új szabályok szerint mentesül a járványügyi megfigyelés alól az, akinek van védettségi igazolványa. Az ilyen okmánnyal nem rendelkező óvodások és tanulók számára a járványügyi megfigyelés öt napig tart.

A friss eljárásrend arról is rendelkezik, hogy gyógyultnak számít az otthonában elkülönített beteg, ha a tünetei megszűntek, valamint a tünetek kezdete óta már eltelt hét nap. A fertőzöttek izolációja akkor is feloldható, ha a tünetek kezdetétől számított ötödik napon a gyorstesztje negatív lesz. A dokumentumban Müller Cecília azt írja, hogy a koronavírus-fertőzöttek szoros kontaktjait az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítéstől) számított hét napra kell járványügyi megfigyelés alá helyezni, ez azonban feloldható, ha az ötödik napon az antigéntesztjük negatív eredményt mutat.

A FERTŐZÉST A KÖZNEVELÉSI, SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEKNÉL A HÁZIORVOS JELENTI

A koronavírus-fertőzöttek a kórházból hét napos elkülönítés után hazaengedhetők Müller Cecília új szabályai szerint. A szociális otthonokba a kórházi ellátást már nem igénylő gondozott a tünetek megjelenését követő hetedik nap után gyorsteszt nélkül is visszahelyezhető. Ha a fertőzést óvodákban azonosítják, akkor értesíteni kell az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amelynek kezdeményezésére rendkívüli, határozott idejű szünetet rendelhet el az Oktatási Hivatal. A fertőzést a köznevelési, szakképzési intézményeknél a háziorvos jelentheti. A fertőzöttekkel alkalomszerű kapcsolatba kerülők esetében nincs szükség a hatóság által elrendelt járványügyi megfigyelésre, a kontaktszemélyek figyelmét azonban továbbra is fel kell arra hívni, hogy hét napig figyeljék a koronavírus tüneteit magukon.

Általános szabályként mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eljárásrendet jóváhagyta. Örvendetes lenne, ha az új szabályozás a hatodik hullám statisztikáinál is érvényesülne – írja a közleményében a tisztifőorvos.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb