Közélet

Ferenc pápa Vatikánban fogadta Orbán Viktort (frissítve)

Csütörtökön elsőként Leonardo Sapienza, a Pápai Ház Prefektúrájának kormányzója fogadta Orbán Viktort a Vatikánban, majd egy szentmisén vett részt a Szent Péter-bazilikában. Ezek után találkozott Ferenc pápával a miniszterelnök – írja az Index. Az április 3-i parlamenti választás óta Orbán Viktornak ez volt az első hivatalos útja. 

FRISSÍTVE (13:10): MAGYARORSZÁG IS AZT AZ ÁLLÁSPONTOT KÉPVISELI, HOGY MINÉL HAMARABB BÉKE LEGYEN

A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozva, miután csütörtökön magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Ferenc pápa. A kormányfő – akinek a választások utáni első hivatalos útja Rómába vezetett – hozzátette: “nagy magyar tradíciót folytatott” azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként. Kiemelte: ennek különös jelentőséget ad a háború, hiszen a Szentatya közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen. Orbán Viktor kérdésre válaszolta közölte: a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra a következő év során, amire – mint mondta – “bíztatóan pozitív választ” kapott.

A VATIKÁNNAL NEM POLITIKAI, HANEM SPIRITUÁLIS ÉS LELKI KAPCSOLATOT ÁPOL AZ ORSZÁG

Orbán Viktor úgy vélte: a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország. Hozzátette: a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki. “Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára” – fogalmazott Orbán Viktor.

ORBÁN VIKTOR MÁR KORÁBBAN IS TALÁLKOZOTT A PÁPÁVAL

Orbán Viktor már találkozott egyszer Ferenc pápával, ugyanis tavaly az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét a Szentatya Budapesten celebrálta a Hősök terén, előtte pedig a Szépművészeti Múzeumban találkoztak. Ma délelőtt tíz órakor a Szent Péter-bazilikában egy misén vett részt a magyar miniszterelnök, azután fogadta őt Ferenc pápa.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb