Közélet

Már csak ez hiányzott: több, Szeged melletti településen is megjelent a madárinfluenza

Az elmúlt napokban Zákányszéken, Forráskúton és Bordányban is megjelent a madárinfluenza, számolt be a hírről Bognár Lajos országos főállatorvos a Rádió 88-nak.

AZ ÉRINTETT TELEPEK BAROMFIÁLLOMÁNYÁT FELSZÁMOLTÁK

Bognár Lajos elmondta, az érintett telepeken a baromfiállományokat fel kellett számolni, illetve a szomszédos telepek állományát is le kellett ölni a járvány megállítása érdekében. Hozzátette, a kötelezően előírt 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet is felállították.

TÖBB MEGYÉBEN IS TERJED A BETEGSÉG

Szerdán közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolták két Békés megyei hízólúdtelepen, egy tenyésztyúk-állományban és egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban. A megbetegedések több mint 65 ezer baromfit érintenek, ezek mellett Bács-Kiskun megyében is terjed a betegség – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Mint írták, Zákányszéken a 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. Csongrád-Csanád megyében a hatóság kockázatelemzés alapján a kötelezően előírt 10 kilométer sugarú megfigyelési körzet bővítése mellett döntött. A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A vírus megjelenéséről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat – közölte a Nébih.

Forrás: Rádió 88, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb