Szegedi Arcok

“Szikora Robi ösztönző szavai indítottak el a pályán” – exkluzív Szeged365 interjú a 30. jubileumát szerdán Szegeden ünneplő Várkonyi Tibivel

Várkonyi Tibit nem kell bemutatni a Napfény városában, hiszen a szegedi zenészt már jól ismerheti a közönség a város rendezvényeiről, ahol visszatérő fellépőként emeli zenéjével egy-egy esemény hangulatát, de gyakran felcsendülnek dallamai lakodalmakban, fesztiválokon és bálokon is. A művész idén ünnepli pályafutásának 30. jubileumát, mely alkalomból május 4-én, 19 órától az IH Rendezvényközpontban egy ingyenes, jótékonysági koncerttel kedveskedik az érdeklődőknek.

VÁRKONYI TIBI HALLÁS UTÁN KEZDETT EL JÁTSZANI 17 ÉVESEN EGY BÉRELT PIANÍNÓN

Várkonyi Tibi beszélgetésünk során elárulta, gyermekkori vágya volt a zenélés, mindig is vonzotta ez a világ. Ennek ellenére nem tanult zenélni. Édesanyja viszont látva fia szenvedélyét, amikor 17 éves volt bérelt számára egy pianínót, amelyen hallás alapján kezdett el játszani. Így, amíg a kortársai fociztak, bringáztak és strandra mentek, addig ő egész nap zongorázott. A régi magyar klasszikusokon nőtt fel, mint Szécsi Pál, Máté Péter, Kovács Kati, akiknek a slágereit mind hallás után el is sajátította.

SZIKORA ROBI ÖSZTÖNZŐ SZAVAI INDÍTOTTÁK EL A PÁLYÁN

Tibi akkor már tudta, hogy a zene a hivatása, a küldetése és ebben szeretne kiteljesedni. Az igazi áttörést 1991-ben, egy szegedi fellépés hozta el számára. Meghívták ugyanis az akkori ifjúsági televízióba, ahol pályakezdő zongoristaként lépett fel. Ebben a műsorban találkozott Szikora Róberttel, aki már akkor is ismert popzenei ikon volt. Miután Szikora Robi meghallgatta Tibi zongorajátékát, arra ösztönözte, hogy folytassa, zenéljen, higgyen magában, mert tehetséges és később meglesz még ennek a gyümölcse. “Az a pár mondat a Szikora Robitól olyan erőt adott számomra és olyan végtelen nagy tiszteletet éreztem már akkor is iránta, hogy ezzel a pár biztató szóval gyakorlatilag ő indította el a pályámat” – emlékezett vissza a kezdetekre Várkonyi Tibi.

TÖBB MINT 1000 DAL, 900 LAKODALOM ÉS MEGANNYI RENDEZVÉNY ÉS FESZTIVÁL FELLÉPÉS VAN MÁR VÁRKONYI TIBI HÁTA MÖGÖTT

Ezzel a hatalmas lendülettel és erővel fejlesztette magát és tanult, mára már több mint 1000 dalt fúj kívülről, s az elmúlt évtizedekben megannyi a műfajt kedvelő, zeneszerető ember szívébe lopta be magát. Tibi ez idő alatt többek között Szegeden is, rengeteg rendezvényen, fesztiválon megfordult, nívós hotelekben volt bárzongorista és több mint 900 lakodalomban adta muzsikájával a talpalávalót.

A JUBILEUMI JÓTÉKONYSÁGI KONCERTTEL A NAPOS OLDAL ALAPÍTVÁNYT SZERETNÉK TÁMOGATNI

Ahogy Várkonyi Tibi fogalmazott, nagyon sokat köszönhet Szegednek, mert a város rengeteg fellépési lehetőséget adott számára, így az sem volt kérdés, hogy pályafutásának 30. jubileumát itt ünnepelje. A koncert ingyenes lesz, ugyanakkor jótákonysági célokat is szolgál: adományokat a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány számára szívesen fogadnak a szervezők. Az esten rendhagyó módon nem egy táncos bulira készülhetnek a rajongók, hanem egy könnyed, zenés beszélgetésnek lehet részese a közönség, ahol Várkonyi Tibi mellett Szemerédi Piroska és Bajusz Attila is közreműködik.

KÖVETKEZIK A SZEGED365 PODCASTINTERJÚ VÁRKONYI TIBIVEL

Hallgasd meg teljes interjúnkat is Várkonyi Tibivel, amelyből még többet megtudhatsz a művész pályájáról és a május 4-ei jubileumi koncertről.

A képeket köszönjük Várkonyi Tibinek!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb