KözéletVideo365

Árbócra fel: hamarosan vízre szállnak a Szeged és Palics közötti vitorlás sport fejlesztésére szolgáló együttműködésben résztvevő fiatalok

Félidejéhez érkezett a Palicsi Vitorlázó Klub és a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság (KERT) közös nagy projektje, melynek célja a határ menti régióban a vitorlás sportág erősítése. A projekt eddig elért eredményeiről május 4-én, szerda délután, Szegeden Kikity Andrea, a Szerb Vitorlás Szövetség alelnöke, a Palicsi Vitorlázó Klub versenyszervezője és Dr. habil. Fritz Péter, a KERT elnöke számoltak be nekünk.

AZ ÖSSZEFOGÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN A KÉT ORSZÁG ELŐNYEIT HASZNOSÍTVA VALÓSUL MEG A PROJEKT

A Palicsi-tónak köszönhetően Palics több mint 100 éves vitorlázási múlttal rendelkezik, míg Szegeden egyelőre nincsenek meg a megfelelő feltételek e gyönyörű sportág gyakorlásához, annak ellenére, hogy láthatóan igény lenne rá. Emellett a KERT több évtizedes tapasztalattal bír a sporttudomány területén, ami nagyban segítené a palicsi edzések még hatékonyabb gyakorlását. Az összefogásnak köszönhetően a két ország előnyeit hasznosítva, az Európai Unió 92 060, 31 eurós pénzügyi támogatásával valósul meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország és Szerbia között.

A PROJEKT ELSŐ, ELMÉLETI OKTATÁSRA ÉPÜLŐ RÉSZE SZENTESEN JÖTT LÉTRE

A projekt első része Szentesen valósult meg, amely során vajdasági vitorlások és edzők érkeztek különböző képzésekre és edzőtáborokba. “Nagyon izgalmas volt, mert foglalkoztunk már gyerekekkel és felnőttekkel is, de azért minden csoport egy kicsit más. A gyerekek nagyon nyitottak voltak, szomjaztak a tudás iránt. Jók a visszajelzések, úgy látom hatékonyan és az ütemterv szerint haladunk” – összegezte a program magyar oldalon megvalósult részét Fritz Péter.

NYÁRON INDUL PALICSON A GYAKORLATI RÉSZ, VAGYIS A VITORLÁZÁS

A második, soron következő rész pedig hamarosan Palicson veszi kezdetét, ahol a szegedi, szabadkai és palicsi gyerekek az iskolai tanévet követően három, egyhetes vitorlásiskolában, 10-10 fős csoportokban próbálhatják ki a gyakorlatban, amit a tél folyamán az elméleti oktatás során elsajátítottak. Júliusban, már a haladó vitorlázók részére két edzőtábort szerveznek, valamint szeptemberben egy vitorlás versenyre is sor fog kerülni, ahol mind a kezdők, mind a haladó fiatalok megmutathatják, hogy mit tanultak a nyár folyamán, illetve a projekt keretein belül – ismertette a programokat Kikity Andrea.

AZ ELMÉLETI OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐK HASZNOS TAPASZTALATOKKAL TÉRHETTEK HAZA

“Nagyon jó tapasztalataink vannak a projekttel kapcsolatban. A megvalósítás során látható, hogy nagyon jól összeállított koncepcióval dolgozunk, hiszen a lényeg pont az, hogy kihasználjuk az egyik, illetve a másik oldal erősségeit. Amiben mi jók vagyunk, azt átadjuk a magyar félnek, valamint a magyar partner szintén az ő erősségeivel támogatja a projekt megvalósulását. Az első naptól kezdve nagyon jó az együttműködésünk, így a résztvevők, illetve az edzők és a gyerekek is hasznos tapasztalatokkal térhettek haza, vissza Szerbiába” – mondta el Kikity Andrea.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Palicsi Vitorlázó Klub

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: you can try these out
'Fel a tetejéhez' gomb