Szegedi Arcok

Ultrazseniális fotók egy szegedi asztrofotós lencséje mögül: így mutat a Nemzetközi Űrállomás a Hold előtt!

Hődör Gábor, asztrofotós, nem mellesleg a szegedi Rádió88 egyik neves kollégája már sokadik alkalommal próbálta meg lencsevégre kapni az ISS-t, amint éppen a Hold előtt vonul el – tudtuk meg a tehetséges és nem mindennapi munkásságot maga mögött tudó fotográfus közösségi oldaláról. Az eddigiek során tett kísérletei több-kevesebb sikerrel jártak ugyan, de ezúttal viszont tényleg hatalmasat sikerült alkotnia, jókor, jó pillanatban, jó helyen.

Jelenleg nem csupán az volt a célja, hogy megörökítse az űrállomást, ahogy éppen elrobog a Hold korongja előtt, hanem az, hogy a lehető legnagyobb nagyítással jelenhessen meg a kép, mindezt úgy, hogy az ISS pontosan a Tycho kráter előtt vonuljon el.

via GIPHY

Gábor a pontos tervezést követően kiválasztotta a helyszínt és az időpontot, ahonnan nézve éppen a kívánt kompozícióban vonul végig az űrállomás az égi kísérőnk előtt. Ezért a helyszínt pár méter pontossággal kellett kiválasztania.

Mindemellett azért nem bízta a fotózást a véletlenre. Egy kisebb nagyítású távcsövet is bevetett annak érdekében, hogy ha tévesek volnának az előrejelzések és nem a megfelelő, várt helyen vonul el az űrállomás illetve nem a legjobb helyről sikerül elcsípni a pillanatot, attól még legyen egy biztonsági kép is a tarsolyában.

Megállapította, hogy szerencséje volt mindkét távcsővel és kamerával, és sikerült elkapnia a kellő pillanatot. A szóban forgó esemény mindössze 0,8 másodpercig tartott, ami azt jelenti, hogy a nagy távcsövének látómezejében még fél másodpercig sem volt látható az ISS.

via GIPHY

A képek elkészítéséhez komoly felszereléseket vetett be a fotográfus, melynek paraméterei: a Skywatcher Az-Eq6 GT mechanika egyik oldalán: Sw 200/800, Tv3x barlow, asi178mc, a másik oldalán: Sw 72ED, Gso 2,5x barlow, Canon Eos RP.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb