Közélet

LMBTQ aktivista, George Clooney és Brad Pitt haverja – íme 5 dolog, amit nem tudtál Biden budapesti nagykövet-jelöltjéről

David Pressmant jelöli Joe Biden a budapesti nagyköveti posztra — szúrta ki szombaton a Magyar Nemzet az amerikai elnök döntését. A 45 éves jogász a New York-i Egyetemen végzett, jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere.

Következzen érdekesség a leendő amerikai nagykövetről, amit biztos, hogy nem tudtál. Na jó, valószínűsítjük, hogy nem.

  • Tele van Hollywood-i haverokkal. Pressman számos ponton kötődik az amerikai Demokrata Párthoz, valamint hollywoodi hírességekhez is. A 24.hu szerint George és Amal Clooney alapítványának alapítója, egyben éveken át ügyvezető igazgatója is volt. A Wikipedia szerint közös alapítványa van Clooney mellett Brad Pitt-tal, Matt Damon-nel és Don Cheadle-vel.
  • LMBTQ aktivista. Pressman számos emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben. 
  • ENSZ-nagykövet volt Obama alatt, Trump érkezésével ugrott a megbízatása. Pressmann emberjogi tanácsadóként dolgozott Madeleine Albright egykori külügyminiszter mellett, később szerepet kapott a belbiztonsági minisztérium felsővezetésében is. Barack Obama elnöksége alatt, 2014 és 2017 között nagyköveti szinten képviselte országát az ENSZ-ben, megbízatása Donald Trump beiktatása napján szűnt meg.
  • Fasírtban van Trump-pal, sőt. Később Pressman megfélemlítéssel vádolta Trumpot annak az alezredesnek, Alexander Vindmannek az ügyvédeként, aki a nemzetbiztonsági tanács Európáért felelős igazgatójaként szembeszállt a republikánus elnökkel, ezért menesztették. Vindman az ukrajnai kérdésben tett vallomását felhasználták a Trump elleni közjogi felelősségre vonási eljárás, az impeachment során, amellyel ugyanakkor a demokrata oldal nem tudta megbuktatni Trumpot. 
  • Jogász, 45 éves. Jelenleg a Jenner & Block’s ügyvédi iroda partnereként dolgozik, valamint a Nemzetközi Ügyvédi Kamara Emberi Jogi Jogi Bizottságának társelnöke.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb