Közélet

A miniszterek letették az esküt, megalakult az új kormány (frissítve)

Kedden megkezdi a munkát Orbán Viktor következő kormánya, miután a parlament május 24-i ülésnapján az új kabinet tagjai esküt tesznek az Országgyűlésben. Tizennégy miniszter tesz esküt ezekben a pillanatokban, miután az Országgyűlés – 136 igen szavazattal, 45 ellenvoks mellett – elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó törvénymódosításokat.

A törvény alapján tizenegy tárca áll fel: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium.

LÁZÁR JÁNOS ÉPÍTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI MINISZTER LESZ

Az már korábban kiderült, hogy Orbán Viktor kiket kért fel miniszternek az ötödik kormányába:

  • Semjén Zsolt – általános miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszter
  • Nagy István – agrárminiszter
  • Pintér Sándor – belügyminiszter
  • Lázár János – építési és beruházási miniszter
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf – honvédelmi miniszter
  • Varga Judit – igazságügyi miniszter
  • Csák János – kulturális és innovációs miniszter
  • Szijjártó Péter – külgazdasági és külügyminiszter
  • Rogán Antal – a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője
  • Gulyás Gergely – Miniszterelnökséget vezető miniszter
  • Varga Mihály – pénzügyminiszter
  • Palkovics László – technológiai és ipari miniszter
  • Nagy Márton – gazdaságfejlesztési miniszter
  • Navracsics Tibor – területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter

A minisztert a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A keddi napirend szerint ismertetik Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről, majd ezt követően Orbán Viktor felszólal az Országgyűlésben, bemutatja kormányának tagjait, akik esküt tesznek a parlament előtt.

ORBÁN VIKTOR: BELEVALÓ KORMÁNY KELL

2010 óta negyedik alkalommal mutatja be Orbán Viktor az új és egyben ötödik kormánya minisztereit. A miniszterelnök elmondta: bár nem először tesz eleget az államfő felkérésének, mégis páratlan helyzet van most a rendszerváltás óta. Köszönetet mondott a választópolgároknak, hogy a népakaratot soha nem látott egyértelműséggel kinyilvánították április 3-án, nem állt még olyan nagy és egységes választói akarat kormány mögött, mint most. Azt várja a minisztereitől, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék. “Az Európai Unió ma minden, csak nem kirobbanó formában lévő, ragyogóan működő szervezet; kapkodó, ésszerűtlen döntéseket tapasztalok. Magyarország nem engedheti meg magának a széthúzás, gyengeség luxusát. Belevaló kormány kell, ami egyesíti az országot, és kellő erő mutat” – fogalmazott a kormányfő, aki ezek után egyesével bemutatja a minisztereket.

FRISSÍTVE (16:30): VARGA JUDITNAK HATÁROZOTTAN KELL KÉPVISELNIE A MAGYAR ÉRDEKEKET

Pintér Sándort (belügyminiszter) azért kérte fel Orbán Viktor, mert példás pontossággal látta el a feladatait, csökkentette, látványosan visszaszorította a bűncselekményeket, fiatalította a rendőrség állományát. „A rendőrviccek kora lejárt” – tette hozzá Orbán Viktor, aki méltatta minisztere képességeit, ezért bízzák rá a legnehezebb területeket is (mint az egészségügyet). Orbán Viktor ugyanakkor Varga Juditot kérte fel az Igazságügyi Minisztérium vezetésére, mint fogalmazott, az igazságügy miniszternek érvényre kell juttatnia az Alaptörvényt. Orbán Viktor azt várja, hogy Varga Judit határozottan képviselje a magyar érdekeket Brüsszelben. Mindezek mellett Csák János (kulturális és innovációs miniszter) tárcáját valójában jövőügyi minisztériumnak kéne nevezni Orbán Viktor szerint. A miniszterre összetett feladat vár, ismeri az üzleti világot, egyszerre fegyelmezett, „ide igazi Klebelsberg karakter kell”.

FRISSÍTVE (16:40): PALKOVICS LÁSZLÓNAK JUTOTT A LEGBONYOLULTABB KORMÁNYZATI FELADAT

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként az összmagyarságért és a történelmi egyházak és a kárpát-medencei magyarokért felelős. Minden magyar felelős minden magyarért – mondta a kormányfő, hozzátéve, a KDNP a kormány szellemi-ideológiai magja. Semjén Zsoltot megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a kormányában. Mint ezek után kiderült, Palkovics Lászlónak (technológiai és ipari miniszter) jutott a legbonyolultabb kormányzati feladat, hogy összeillessze a magyar energetikai viszonyokat a jelenkor kihívásaival, például hangolja össze a gazdasági növekedés és a környezetvédelem szempontjait. Orbán Viktor szerint, ha valaki erre képes, akkor az Palkovics. A kormányfő Navracsics Tibor (területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter) személyében régi harcost köszönthet. Nem túl hálás feladatot kapott a miniszterelnök szerint, majd méltatta, hogy korábban például miniszterként sikerült vele ujjászervezni a magyar államot.

FRISSÍTVE (16:43): ISTEN HOZTA ISMÉT A KORMÁNYBAN LÁZÁR JÁNOST

Orbán Viktor szerint a vidékfejlesztési támogatások rakéta sebességgel fognak növekedni, a magyar gazdák legyőzhetik azt a hátrányt, amit a kommunizmus alatt összeszedtek. “Küszöbön áll egy komoly globális élelmiszerválság, aminek a hatásait Nagy István agrárminiszternek kell kivédenie. A miniszteri bársony szék nem lesz olyan kényelmes, mint aminek elsőnek tűnik” – fogalmazott Orbán Viktor, majd Lázár Jánost is bemutatta. Mint mondta, a minisztériumát az ország építési minisztériumnak kellene nevezni. Mint fogalmazott, korábban ez a feladat a minisztériumok között széttagolt terület volt, mára pedig a széttagoltság hátránnyá vált. “A várható európai recesszió, a beruházók óvatossága megbonyolítja az életünket. Az állami erőforrások hatékony felhasználása, polgári jóízlés képviselete az építkezéseknél, az örökségvédelem lesz Lázár János feladata. Most is jók az esélyei, Isten hozta ismét a kormányban” – fogalmazott Orbán Viktor.

FRISSÍTVE (16:45): NAGY MÁRTON A JÉG HÁTÁN IS MEGÉL

Orbán Viktor szerint egy demokráciában döntőt tényező a polgárokkal való kapcsolattartás, Rogán Antalt (a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője) arra kérte, hogy oldja meg ezt a feladatot. A háborús évtizedben fontos, hogy mindenkinek világos legyen, mit miért tesznek. Az ország szuverenitását sok támadás fogja érni, a miniszterelnök feladata a védelem, ebben a munkában várja Rogán Antal segítségét. Orbán Viktor ezek után elmondta: az európai gazdaság nagy bajban van, új, unortodox megoldásokra van szükség, ezeket kell előkotornia Nagy Mártonnak (gazdaságfejlesztési miniszter), aki a miniszterelnök szerint a „jég hátán is megél”.

FRISSÍTVE (16:46): HOVÉDELMI FEJLESZTÉSEK JÖNNEK

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a szomszédban dúló háború bizonyítja, hogy mekkora felelőtlenség volt egész Európában, hogy a hadsereget és a honvédelmet háttérbe szorították, időnként a létüket is megkérdőjelezték. A kormányfő szerint Magyarországon sikeresen indítottak honvédelmi fejlesztéseket, ezeket pedig folytatni fogják, mert ez most fontosabb, mint az elmúlt harminc évben bármikor – ez Szalay-Bobrovniczky Kristóf új honvédelmi miniszter feladata lesz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről Orbán Viktor arra kérte, továbbra is a tőle megszokott fáradhatatlansággal kezelje a magyar érdekeket, erősítse meg a kapcsolatokat Magyarország szövetségeseivel. “Játsszon minden hangszeren, legyen okos, mint a kígyó, szelíd, mint a galamb” – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette: a jövőben Szijjártó Péter felel Paks 2-ért is, mert ez több embert kívánó feladat, de Orbán Viktor szerint Szijjártó Péter már bizonyította, hogy képes rá. Öregeket a csatába, fiatalokat a tanácsba – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Gulyás Gergely nem volt hajlandó megöregedni. Neki az lesz a feladata, hogy hangolja össze a minisztériumok működését, ez a munka sohasem ér véget. Gulyás Gergely a kormány villámhárítója is lesz, képviselje bátran a kormány álláspontját itthon és külföldön egyaránt.

FRISSÍTVE (16:47): VESZÉLYEKKEL TELI ÉVEK ELŐTT ÁLLUNK

Beszéde végén Orbán Viktor úgy fogalmazott: “Mint az új kormány névsora is mutatja, az előttünk álló veszélyekkel teli éveknek egy erős és ütőképes, válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormánnyal vághat neki Magyarország.” Azt is mondta, hogy a magyar kormány tagjai a rájuk nehezedő feladat súlyával arányos felelősséggel, határozottsággal és alázattal vállalják a magyar nemzeti érdekek képviseletét, a magyar szabadság és szuverenitás védelmezését. “Számítunk a képviselőhölgyek és urak támogatására, kérem önöket, segítség a munkánkat” – fogalmazott Orbán Viktor. Majd ezzal zárta beszédét: “a Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

FRISSÍTVE (16:48): MEGALAKULT AZ ÚJ KORMÁNY

Orbán Viktor beszéde után Kövér László házelnök bejelentette, hogy megalakult az új kormány. A zászlókat az ülésterembe vitték, a miniszterek letették az esküt, majd aláírták az esküokmányt. Az Országgyűlés ezután elénekelte a Himnuszt, majd az ünnepélyes eskütétel véget ért.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb