Közélet

Vasárnap összejöhet az uniós olajembargó, miközben komoly fenyegetést kapott Magyarország Ukrajnától

A legfrissebb jelek szerint vasárnap, tehát még a hétfőn kezdődő EU-csúcs előtt, összejöhet az uniós orosz olajembargós alku, amely felmentést adna a vezetékes szállítású kőolaj alól, így Magyarország megkapná, amit akart, de mégis veszélybe kerülhet az olajellátása az egyre komolyabb ukrán fenyegetések miatt, amelyek a Barátság kőolajvezeték elzárását pedzegetik – írja a Portfolio.

Mint kiszúrták, nem volt véletlen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi félmondata, miszerint ennek a kockázatnak a kivédésére is garanciákat kér Magyarország az olajembargós vétó feladásáért cserébe.

MAGYARORSZÁG MEGKAPNÁ AMIT AKAR, MÉGIS LENNE OLAJEMBARGÓ

A portál szerint szerdán váratlan fordulatként azt jelezte Charles Michel európai tanácsi elnök, hogy a viták ellenére még a hétfői EU-csúcs előtt összejöhet az alku a hatodik uniós szankciós csomag keretében az orosz olajembargóról, amelyről tegnap is intenzív egyeztetéseket bonyolított különböző tagállamok vezetőivel. Ezek eredményeként Charles Michel környezetéből azt hallotta a Politico, hogy „nagy számú” tagállam hajlandó arra az alkura, hogy kivennék a vezetékes szállítású kőolajat az embargós csomagból, így tehát megkapná Magyarország azt az engedményt, amit a kezdetek óta el akart érni. Igaz ez az engedmény nemcsak nekünk szólna, hanem a szlovákoknak és cseheknek is, hiszen ők is kapnak nyersolajat a Barátság vezetéken. EU-s szinten pedig az történne, hogy az orosz olajimport mintegy 90%-át betiltják, hiszen ez a része úgyis tengeren érkezik a különböző tagállamokba. A lap tudomása szerint mára a francia soros elnökség berendelte egyes tagállamok nagyköveteinek csoportját, aztán vasárnapra összehívták a nagyköveti ülést, hogy ott szentesítsék a végső szöveget, ami majd a hétfő-keddi EU-csúcs zárónyilatkozata is lesz, benne tehát a hatodik uniós szankciós csomaggal, beleértve az orosz nyersolajra és finomított termékekre is (bizonyos kivételekkel).

UKRAJNÁNAK EZ NAGYON NEM TETSZIK

Mint a Portfolio írja, ennek ellenére mégsem dőlhetne hátra Magyarország amiatt, ha ki tudná harcolni a vezetékes orosz kőolajnak a szankciók alóli mentesítését, mert egyrészt a márciusi EU-csúcs stratégiai irányként megszabta nekünk is az orosz fosszilis energiahordozókról leválást (a magyar kormány is jóváhagyta), a Mol is elkezdi a szükséges beruházásokat, másrészt egy nagyon komoly fenyegetést is kapott a napokban Magyarország azért, mert egyelőre blokkolja a hatodik uniós szankciót. Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, volt ukrán külügyminiszter-helyettes ugyanis szerda este a kijevi biztonsági fórumon azt vázolta: „valami történhet” a Barátság kőolajvezetékkel. Ez arra utalt, hogy ha továbbra is blokkolja Magyarország az orosz olajembargó megszületését, akkor az ukránok máshogy lépnének fel az ellen, hogy az oroszok továbbra is bevételeket tudjanak szerezni a (tengeri és vezetékes) olajértékesítésből.

VALAMI TÖRTÉNHET A KŐOLAJVEZETÉKKEL

A lap szerint szerdán azt mondta: Zerkal: “ebből az időhúzó magyar taktikából Magyarország előnyre tett szert, és minden nap egyre több EU-pénzt követel az embargó megszavazásáért, mert azt gondolja, hogy bármit kérhet az uniós egység érdekében”. Azt is hozzátette azonban, hogy Ukrajnának van egy csodálatos eszköz a kezében, a Barátság kőolajvezeték, amellyel történhet valami. Azt sem rejtette véka alá, hogy mit gondol ezzel kapcsolatban: „véleményem szerint nagyon helyes lenne, ha történne vele valami”. Hozzátette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dolga eldönteni, hogy „mi is azon a nyelven beszélünk-e, ahogy Orbán Viktor is megérti és amely nyelven ő is beszél az EU-val”.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ATEX
'Fel a tetejéhez' gomb