Közélet

Ujhelyi szerint jó kompromisszumot alkudott ki Orbán

“A Brüsszelben kialkudott kompromisszum jó, ráadásul megteremti Magyarországon az örök rezsicsökkentés lehetőségét, amit ki is fogunk követelni a kormánytól” – értékelte hajnalban közzétett videóüzenetében az orosz olajembargó kapcsán született döntést a korábban Szegeden önkormányzati képviselő Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett, helyeselte, sőt ő maga is kezdeményezte korábban, hogy az eredeti szankciós csomagot Magyarország ne fogadja el, az ugyanis ellentétes a magyar érdekekkel. Ujhelyi ugyanakkor azt is szorgalmazta, hogy mielőbb legyen megállapodás, erre pedig a szocialista politikus szerint végül csak azért került sor, mert a magyar kormányfővel szemben a többi tagállam vezetése kész volt valós kompromisszumokat kötni.

„Nagy a feladat, mert Magyarország most óriási lehetőséget is kapott, itt a lehetőség az »örök rezsicsökkentésre« és a mindenkori energiafüggőség megszakítására. Ezt akkor is meg kellett volna már tenni, ha nem lenne háború, a mostani helyzet és az Európai Unió viszont most ezt kikényszeríti a magyar kormánytól is”

– fogalmazott Ujhelyi. Hangsúlyozta, hogy egyszerre „lehetőség és felelősség” is az Európai Unió történetének legnagyobb, mintegy 200 milliárd eurót mozgósító programjának részeként megteremteni az energiafüggetlenségüket a megújuló, illetve fenntartható forrásokra való érdemi átállással, valamint egy minden háztartásra és közintézményre kiterjedő, önrész nélküli, átfogó korszerűsítési programmal 50-60 százalékkal csökkenteni az épületek energiafelhasználását.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb