Közélet

Véget ért az EU-csúcs: az EU 300 milliárd euróval támogatja az új uniós energiastratégiát, közölte Ursula von der Leyen

Brüsszelben véget ért az uniós állam- és kormányfők két napos rendkívüli, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos csúcstalálkozója, ahol arról döntöttek, hogy az EU 300 milliárd euróval támogatja az új uniós energiastratégiát.

AZ EU 300 MILLIÁRD EURÓVAL TÁMOGATJA A REPOWEREU NEVŰ STRATÉGIÁT

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden délután, az uniós tagállami vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón kijelentette, az Európai Unió 300 milliárd euróval támogatja a REPowerEU nevű, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó, közös európai fellépésre vonatkozó stratégiát.

A CÉL AZ OROSZ FOSSZILIS TÜZELŐANYAGOKTÓL VALÓ FÜGGETLENEDÉS

Mint mondta, a RePowerEU tervvel lehetséges az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenedés elérése, ami különösen fontos olyan helyzetben, amikor Oroszország immáron 5 uniós tagállam irányában leállította a gázszállítást. Von der Leyen szerint a stratégia diverzifikálni kívánja a gázellátást, biztosítaná az energiahálózatok jobb összekapcsoltságát, valamint gyorsítaná a megújuló energiahordozók elterjedését. “A megújuló energiaforrások jót tesznek a klímának, elősegítik a függetlenedést az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, biztosítanák az energiaellátást, továbbá munkahelyeket teremtenének” – jelentette ki az EB elnöke.

FEL KELL GYORSÍTANI AZ ÁTÁLLÁST A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNÁLATÁRA

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a soron kívüli, kétnapos, brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően elmondta, a finanszírozási lehetőségek megteremtésével és új szállítók révén fel kell gyorsítani az átállást a megújuló energiaforrások használatára, diverzifikálni kell az energiaellátást, és több figyelmet kell fordítani az energia-hatékonyságra.

AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN FEL KELL KÉSZÜLNI AZ ENERGIAELLÁTÁS ESETLEGES JÖVŐBENI ZAVARAIRA

Charles Michel a sajtótájékoztatóján kiemelte: az energiahatékonyság érdekében a tagállamoknak fel kell újítaniuk vonatkozó infrastruktúrájukat, és forgatókönyvet kell készíteniük az energiaellátás esetleges jövőbeli zavarainak esetére, ugyanis – mint mondta -, az ukrajnai háború ezen a területen is megmutatta az unió sebezhetőségét.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb