Közélet

Július elsejétől már az új magyar rendszámok kerülnek forgalomba

A mostani karakterkészlet kifutása miatt július 1-jétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott hazai rendszámok – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid közlekedési államtitkár.

Mint írta, a hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket. Az intézkedés miatt tehát senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, több ügyintézésre. Az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek.

ÍGY NÉZNEK MAJD KI AZ ÚJFAJTA RENDSZÁMOK

Az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel. A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek.

EGYSZERŰSÖDNEK AZ IDEIGLENES RENDSZÁMTÁBLÁK

Az államtitkár elmondása alapján egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák:

  • az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki.
  • A taxik a jövőben TX,
  • a Magyar Honvédség járművei HA,
  • a rendőrség járművei RA,
  • az Országos Mentőszolgálat járművei MA,
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA,
  • a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak.

Forrás: Vitézy Dávid közlekedési államtitkár Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb