Mindenmás

Balhé az M5-ösön: majdnem megfulladt a teherautó rakterébe zsúfolt migránsok egyike, elfutott a lengyel embercsempész

Majdnem megfulladt az egyik illegális határátlépő, akit társaival együtt két embercsempész a magyar-szerb határtól Ausztriába akart csempészni. A 32 főt szállító teherautót még tavaly februárban kapcsolták le az M5-ösön, Szatymaznál, a rendőrség akkori beszámolója alapján

  • az egyik lengyel férfi kibújt a rendőr fogásából és elfutott,
  • a másikat a helyszínen elfogták,
  • a raktérben lévő férfiak egyikénél fulladásos panaszok jelentkeztek, míg az oxigénhiány következtében többen is rosszullétre panaszkodtak.

A hír aktualitását az adja, hogy a Szegedi Járási Ügyészség péntek reggel vádat emelt a két lengyel férfival szemben.

MEGÁLLÍTOTTÁK, DE AMIKOR KI KELLETT NYITNI A RAKTERET, FORREST GUMP MÓDJÁRA ELFUTOTT

A vádirat szerint a két férfi 2021. február 2-án, csütörtök este a furgonjukba vett fel a korábban ismeretlen személyek által a szerb-magyar zöldhatáron illegálisan átkísért határsértőket, majd Ausztria irányába indultak. Az M5-ös autópálya szatymazi pihenőjében egy rendőrjárőr ellenőrzésre megállította a járművet, és a sofőrt a felszólította a raktér felnyitására.

A vádlott ennek eleget tett, ezt követően azonban kibújt a hátizsákját fogva tartó rendőr fogásából, és a helyszínről elmenekült.

32 HATÁRSÉRTŐ VOLT A RAKTÉRBEN, TÖBBEN ROSSZUL LETTEK

Az intézkedés során a járműből 32 összezsúfolódott határsértő került elő, akik a raktér levegőjének nagy részét addigra már belélegezték. Közülük egy személynél fulladásos panaszok jelentkeztek, míg az oxigénhiány következtében többen is rosszullétre panaszkodtak.

EURÓPAI ELFOGATÓPARANCSOT ADTAK KI AZ ELSPRINTELŐ SOFŐRRE, MÁR EL IS KAPTÁK

A helyszínen elfogott vádlottat, míg az elmenekülő, ám a későbbi nyomozás során európai elfogatóparancs eredményeként kézre került társát a járási ügyészség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával, társtettességben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásában lévő elkövetők bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb