Mindenmás

Sikítottak a szegedi szúnyogok, akkora háborút rendezett a katasztrófavédelem csütörtök este

Először nem tudtuk eldönteni, hogy tábortüzet rakott-e valaki csütörtök este Klebelsberg-telepen vagy a keddre behirdetett, központi szúnyoggyérítés csúszott – e két napot, minden esetre masszív füstköd borította be a városrészt. A fotót este 9 előtt lőttük, hasonlóról számoltak be Alsóvároson és Újszegeden lakó olvasóink is:

Mivel az e heti gyérítési tervben kedd volt megadva, rákérdeztünk a katasztrófavédelemnél, mi történhetett. A válasz egyszerű: a nem várt csapadék miatt csúsztatni kellett a programon, így Szegedre kedd helyett csütörtökön érkezett meg a földi kémiai gyérítés.

Néhány hasznos információ a több olvasónk által is megírt csütörtök esti “köd” kapcsán:

  • ULV vagy melegködös technológiával végzik a kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket, az eljárást általában nagyobb forgalmú helyeken alkalmazzák, mert a képződött permetfelhő kevésbé zavarja a közlekedést.
  • Az imágók ellen piretroid-készítményekkel védekeznek. A lárvák tenyészőhelyeit biológiai készítménnyel (hatóanyag: Bacillus thuringiensis var. israelensis – bti – baktérium által termelt fehérje) kezelik, a kijuttatás légi és földi eljárással történik.
  • Az alkalmazott irtószerek nem ártalmasak az emberi egészségre, a piretroid-készítmények a melegvérűeket, így például az embert, a háziállatokat – a legtöbb háztartási rovarirtó szerhez hasonlóan – csak többezerszeres dózisban tudnák megmérgezni.
  • A készítmény a szabadban néhány óra alatt lebomlik.

Még több infót a témában IDE kattintva találsz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb