Közélet

Őrületes drágulás a lakáshiteleknél: egy év alatt 30-40 százalékkal ugrottak meg a törlesztőrészletek

Az egy évvel ezelőtti 3,4-3,8 százalékról 7,3-7,5 százalékra emelkedett mára az újonnan felvehető lakáshitelek átlagkamata a banki ajánlatokban. A kamatemelkedésnek nincs vége: a Portfolio számításai szerint a bankközi kamatlábak már 8,0-8,5 százalék közötti átlagkamatokat indokolnának, az évezred ma közzétett legmagasabb inflációs adata pedig további emelkedést valószínűsít, tehát ha lakásvásárlásban gondolkodsz Szegeden, akkor érdemes ezt észben tartani.

Mint tovább kiemelték, már most 30-40 százalékkal magasabb törlesztőrészlettel szembesülnek a friss érdeklődők a tavaly ilyenkor hitelt felvevőkhöz képest, hamarosan azonban 50 százalék fölé mehet az éves emelkedés. A portál szerint a Zöld Otthon Program keretében már nem fogadnak be hitelkérelmet a bankok, így a hitelfelvevők döntő többségnek (a gyermekkel igényelhető 3%-os CSOK-hitelt és otthonfelújítási hitelt leszámítva) a piaci kamatozású hitelkonstrukciók maradtak.

BŐDÜLETES AZ EMELKEDÉS

Bankmonitor korábbi gyűjtését a Pénzcentrum kalkulátorában szereplő aktuális adatokkal összevetve elmondható, hogy míg tavaly ilyenkor a banki ajánlatokban még 3,4%, illetve 3,8% volt az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata, ez most már 7,5%, illetve 7,3% vagyis közel megduplázódtak a lakáshitel-kamatok, és bőven átlépték a 7%-os határt. Az összesítésből az is kiderült, hogy egy év alatt 40-50%-os törlesztőrészlet-emelkedést indokolnának az aktuális bankközi kamatok, a bankok azonban ebből még csak nagyjából 30-40%-os emelést érvényesítettek a lakáshitel-kamataikban.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb