Mindenmás

Bulgáriában találták meg azt a kisgépet, ami miatt riasztani kellett a Gripeneket – hét ország légterét sértette meg

Riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit – írtuk meg csütörtökön a honvédség közleményére hivatkozva. Az ok egy litván kisgép volt, amely annyira kényelmesen sértette meg a légterünket, hogy még meg is tankolt Magyarországon, mielőtt továbbment volna Romániába. Mint kiderült, Hajdúszoboszló érintése és hét ország illegális átrepülése után végül Bulgáriában landolt a litván kisrepülő, ahol a pilótának nyoma veszett.

Egy kis, használaton kívüli repülőtéren szállt le az a litván repülőgép, amelyik szerdán hét országon repült át szinte az összes nemzetközi légi protokollt megsértve – írja a BNT bolgár közszolgálati tévé híradására hivatkozva az Rtl.hu. A LY-LOO lajstromjelű, kétmotoros Piper Aztec gép Litvániából szállt fel, majd Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia érintésével repült egészen Bulgáriáig.

MEGTANKOLTAK HAJDÚSZOBOSZLÓN

A kisrepülőgép egyébként szerdán a hajdúszoboszlói repülőtéren engedély nélkül szállt le, a benne ülők kiszálltak, megfenyegették a reptér gondnokát, majd gyorsan megtankolták a gépet. Amikor a rendőrség kiérkezett, azonnal felszálltak és elmenekültek. A magyar légierő Gripen vadászgépeit riasztották az elfogására, de a gép pilótájával nem tudtak rádiókapcsolatba lépni, így gyakorlatilag csak kikísérték a magyar légtérből, átadva őt a Romániában riasztott amerikai F-16-osoknak.

A REPÜLŐGÉP MÁR ÜRES VOLT, MIRE MEGTALÁLTÁK

A portál szerint a hatszemélyes kisgép pilótája mindenhová engedély nélkül repült be, tankolni kis vidéki reptereken állt meg, szintén engedélykérés nélkül. A gép elfogására a magyar, az amerikai és román légierő vadászgépeit is riasztották, de a pilóták nem tudtak vele kapcsolatba lépni, csak követték az alacsonyan repülő rejtélyes gép útját. A BNT tudósítása szerint a repülőgép a bolgár légtérbe is engedély nélkül lépett be szerda este. A hatóságok a repülőgépet a Buhovci nevű falu határában lévő Targoviste Repülőtér elhagyott kifutópályájának végén találták meg. A repülőgép üres volt, a motorja még meleg – írja az Euractiv. A gép törzsén egy működő kis videókamera volt a helyi lakosok szerint. Ezt a használaton kívüli repülőteret 1993 után bezárták.

AKÁR 10 ÉV BÖRTÖNT IS KAPHAT A PILÓTA ÉS A TÁRSA

A bolgár légvédelem már várta a gépet, a NATO-szövetségesek ugyanis értesítették őket a többszörös légtérsértésről. A pilótával a bolgárok sem tudták felvenni a kapcsolatot. A repülőgép végig kikapcsolt transzponderrel repült, és nem válaszolt a rádiócsatornákon – írja a portál. „Hogy mi volt a célja, mi történt, az a vizsgálat tárgya” – idézte az Rtl.hu Bojko Raskov bolgár belügyminisztert. Az ügyben a bolgár ügyészség is vizsgálatot indított. Ha sikerül elfogni a pilótát és utasait, akár 10 év börtönbüntetés várhat rájuk.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: tải go88
'Fel a tetejéhez' gomb