Mindenmás

Fedezékbe vérszívók, nincs kegyelem: szerdán lesz a földi kémiai szúnyogirtás Szegeden

Az elmúlt hét kifejezetten csapadékos, szeles időjárása miatt a tervezett szúnyoggyérítési munkák számos településen elmaradtak – írja a katasztrófavédelem hétfői közleményében, ahol azt is kiemelték, hogy az esősebb időszak után a településeken belül és környékükön is kiterjedt vízfelületek jöttek létre, amelyek élőhelyként szolgálnak a csípőszúnyoglárvák számára, ezért a héten földi kémiai irtást végeznek. Szeged sem marad ki ebből, ugyanis hozzánk szerdán látogat majd el a permetezős kocsi.

Mint írják, a következő napokban a turisztikailag kiemelt tópartokon – a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében – lesz szúnyoggyérítés, itt földi kémiai módszerrel dolgoznak a szakemberek. Kiemelték továbbá, hogy folytatódnak a korábban megkezdett munkák Szolnok térségében, a Bodrog és a Dráva mentén, valamint Csongrád-Csanád megyében és Sopron környékén is. 

ESTE ÉS AZ ÉJSZAKAI ÓRÁKBAN SZÁMÍTHATUNK A GYÉRÍTÉSRE

A szúnyoggyérítés során a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével permetezik ki a szúnyoggyérítésre alkalmas anyagot. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt. Hektáronként mindössze fél litert juttatnak ki belőle, a szer néhány óra alatt le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik meg, leginkább este és éjszakai találkozhatunk a munkát végző járművekkel. A katasztrófavédelem közleményéből az is kiderült, hogy szerdán Szegeden végeznek majd gyérítést 3 ezer hektáron. A többi településről és időpontról itt találsz bővebb infót.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb