Mindenmás

Napi morbid: síremléket hirdetnek a szegedi Belvárosi temetőből (18+)

Több Szeged365 olvasó is átküldött egy furcsa (vagy csak annak tűnő, a fene se tudja) hirdetést, amelyben egy már “telepített” síremléket hirdetnek, a szegedi Belvárosi Temetőből. Az első blikkre morbid poszt a “Szeged és környéke csere-bere” nevű csoportba került ki, az ára 1.200.000 Ft, a hirdető azt írja, hogy négy személyes és üres.

A hirdetést idő közben levették a csoportból, azonban Zoli nevű olvasónk lőtt róla egy screenshot-ot. Az utóbbiról természetesen kitakartuk a hirdető nevét és arcát, az elérhetőségeket és a fotón látható sírokon lévő neveket:

A hirdetés az azt beküldő olvasóinknak elsőre morbidnak tűnt (bevalljuk, nekünk is), azonban miután rákérdeztünk egy, a temetkezési iparágban dolgozó ismerősünknél, árnyaltabb lett a kép. Mint az egyik Csongrád-Csanád megyei kegyeleti vállalkozás alkalmazásában lévő férfi elmondta, korábban is látott már hasonlót, néha az élet úgy hozza, hogy egy elkészített, de még nem használt síremléket anyagi vagy egyéb okból eladnak. Rákerestünk a Jófogáson, meglepődtünk, de ott is találtunk temetőből hirdetett sírkövet.

“MEGHALNI IS LUXUS MAGYARORSZÁGON”

A 10-ből 9 piaci szegmensben tapasztalható áremelkedést a síremlékek is lekövették, forrásunk szerint a Szegeden meghirdetett 1.2 milliós ár (morbid, elnézést, tudjuk) még jutányosnak számít.

“Lassan meghalni is luxus Magyarországon” – írta egy április végén megjelent cikkében a Pénzcentrum, akik szerint 40 százalékkal drágult a koporsós temetés és a hamvasztás öt év alatt. A KSH friss adatai szerint egy koporsós temetés átlagosan 310 030 forintba került idén márciusban, mialatt 2018 januárjában ugyanezért 214 700 forintot kellett fizetni, tehát bő 5 év alatt majdnem 44,4 százalékkal emelkedtek az árak. Nem sokkal jobb a helyzet a hamvasztásos temetés esetében sem, ami 4 évvel ezelőtt még átlagosan 156 750 forintba került, 2022-re már 223 080 forintot kalkulált erre a statisztikai hivatal, ami 42,3 százalékos drágulást jelent 4 év alatt.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: look at this website
'Fel a tetejéhez' gomb