Mindenmás

A szegedi kánikula házikedvenceinket is megviseli, vigyázzunk rájuk!

Ne hagyjunk állatot az autóban – hívja fel a figyelmet minden évben számos állatvédő szervezet és menhely, ennek ellenére sajnos mindig történik szomorú baleset. Fokozottan kell vigyázni mind a házikedvencekre, mind a haszonállatokra a kánikulában, mert a tartós meleg nemcsak az emberek szervezetét viseli meg.

Az egyik alapszabály, hogy hőségben inkább kora reggel illetve a késő esti órákban sétáltassuk meg a kedvenceinket, és akkor is törekedjünk arra, hogy lehetőleg füves területen kószáljunk, hiszen a felforrósodott aszfalt lassan hűl, így még estefelé is megégetheti a kutyusaink tappancsát.

Az ivóvizüket naponta többször cseréljük ki, és árnyékos helyen helyezzük el azt. Ellenőrizzünk a hosszabban kint hagyott ételek állagát is, hogy romlandó étel ne kerüljön eléjük. Gondoljunk a kóbor kutyákra, cicákra, madarakra is, tehetünk a ház elé, az ablakpárkányra is egy kis tálkányi vizet, mely életmentő lehet a szomjas állatoknak.

Lehet, hogy jó ötletnek véljük, hogy felfrissítsük állatainkat egy kis rájuk locsolt vízzel, de inkább csak törölgessük át őket egy nedves kendővel, de kiteríthetünk nekik egy kimustrált, jól kicsavart vizes törölközőt is az udvarra, vagy akár a lakás nekik szánt szegletébe, szívesen fognak rajta heverészni.

A klímával, ventilátorral csak óvatosan, semmiképp se irányítsuk közvetlenül a házikedvencre!

MÉG EGY PERCRE SEM HAGYHATJUK ŐKET MAGUKRA AZ AUTÓBAN!

Amikor a szabadban a hőmérséklet eléri a 20 °C-ot, addigra az autóban a belső hőmérséklet a napfény hatására gyorsan akár 50 °C fölé is emelkedhet, és sok esetben még nyitott ablaknál sem tud hűvös maradni egy jármű. Pár perc alatt akár halálos hőgutát is elszenvedhet az állat, ez pedig sajnos végzetes is lehet a számára.

Az állatvédők hangsúlyozzák, hogy csak abban az esetben vigyünk magunkkal kisállatot például bevásárolni, ha az adott üzletbe bevihetjük magunkkal, vagy valamelyik családtagunk kint marad vele – járműből kiszállva, árnyékos helyen – addig, ameddig a család másik tagja bevásárol. Semmiképp se kockáztassunk, hiszen az állat élete a tét.

Legyünk figyelmesek és járjunk nyitott szemmel a parkolókban is. Ha a környezetünkben azt észleljük, hogy autóban hagytak bezárva egy állatot, azonnal értesítsük a rendőrséget a 107-es ingyenes hívószámon, vagy hívjuk a 112-es segélyhívót! Láncon, kerítésen, stb. fennakadt állat láttán ugyanez a teendő!

Ha bágyadtnak, levertnek látjuk a kedvencünket, konzultáljunk mindenképp állatorvossal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb