Közélet

Egyre mélyebb szakadékba csúszik a forint, már 412 felett van az euró (frissítve)

Keddhez hasonlóan szerdán is hatalmas nyomás nehezedik a forintra. Az euró, az amerikai dollár és a svájci frank egy napon belül ismét többször is új történelmi csúcsra került, a legmagasabb árfolyam 13:16-ig az euró esetében 412,72 forint, az amerikai dollárnál 405,14 forint, míg a svájci franknál 417,04 forint volt.

Az Index azt írja, hogy közép-európai idő szerint szerdán 13:16-ig az euró esetében a legmagasabb árfolyam 412,72 forint volt. Ezzel a forint egyetlen év alatt 16,7 százalékot gyengült az euróhoz képest. Mint tovább kiemelték, az amerikai dollár is tovább erősödött, szerdán délelőtt újabb történelmi csúcsokat döntve átlépte az újabb lélektani határnak számító 400 forintot is, majd ismételten újabb csúcsokat követően egészen 405,14 forintig menetelt. A portál kiemelte, hogy ez volt az eddigi legmagasabb történelmi árfolyam. Ezzel az utóbbi egy év alatt a dollár már 35,3 százalékot erősödött a forinthoz képest.

A GYENGÜLŐ FORINT AZ INFLÁCIÓT IS TOVÁBB EMELHETI

A portál szerint a folyamatosan gyengülő forint a még mindig növekvő inflációt is tovább emelheti, hiszen az euróban és a dollárban kifizetendő importunkért egyre több forintot kell adnunk, ez pedig a hazai árakat is tovább emelheti. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a nyár hátralévő részében és ősszel a drágulás mértéke közel évi 16 százalékon tetőzhet, a gyengülő forint hatására azonban akár még ezt a magas értéket is felfelé módosíthatják.

FRISSÍTVE (16:05): 416-IG ZUHANT A FORINT

A szerda reggeli piacnyitás óta zuhan tovább a forint, az euróval szembeni árfolyama már a 416-os szint felett is járt – írja a Portfolio frissítésében, ahol hozzáteték, hogy a hazai fizetőeszköz óráról órára dönti meg történelmi mélypontját.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb