Közélet

A katások alig 8 százaléka maradhat ennél az adónemnél egy felmérés szerint

Több százezer kisvállalkozó szorul ki a törvénymódosítással a kata adónem hatálya alól, és sok olyan vállalkozó is jelentős bevételektől eshet el, aki eddig lakossági és céges ügyfeleket is kiszolgált – írja a Billingo online számlázóra hivatkozva a HVG, amely a katás ügyfelei között készített felmérést az új törvény miatt.

Ennek eredményeit Sárospataki Albert vezérigazgató osztotta meg a Telexszel, aki elmondta, hogy a nagymintás kutatás kérdéseire valamivel több mint 5 ezer válasz érkezett. “Minket is megdöbbentett, hogy a megkérdezettek közel 15 százaléka lesz kénytelen lemondani az álmairól, és minden második vállalkozó bevallottan tanácstalan még a jövőjét illetően” – mondta Sárospataki Albert.

A VÁLASZADÓK 50 SZÁZALÉKA MAGÁNSZEMÉLYEKNEK ÉS CÉGEKNEK IS SZÁMLÁZ

Mint kiderült, a válaszadók 86 százaléka volt egyéni vállalkozó, 14 százalék pedig társas vállalkozás. Közülük kevesebb mint 8 százalék számlázik kizárólag magánszemélyeknek. Vagyis ők lehetnek azok, akik továbbra is a katásként, kedvező feltételekkel számlázhatnak. A válaszadók 42 százaléka csak cégeknek számláz, számukra az átalányadózás vagy az szja lehet jó megoldás, ha egyéni vállalkozásként működnek tovább. Ha pedig céget alapítanak, akkor a tao és a kiva adónemek közül tudnak választani. A válaszadók 50 százaléka viszont magánszemélyeknek és cégeknek is számláz – ők a későbbiekben vagy kizárólag magánszemélyekre szűkítik a vevőkörüket, ami jelentős árbevétel-kiesést eredményezhet, vagy a fenti lehetőségeket választják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb