Mindenmás

Napi szürreál: újragyulladt az M5-ösön szombaton kiégett BMW

…és ez nem valami hülye vicc, vasárnap késő estére. Tűzoltósági forrásaink szerint ismét kigyulladt a szombat délelőtt porig égett 3-as BMW az M5-ös autópálya 159-es kilométerénél, Sziksósnál. A szegedi lánglovagok cikkünk megírásának perceiben értek ki a helyszínre, úgy tudjuk, a kocsi hátulja lángol.

Az újabb tűz okairól nincs információnk, sőt, egyelőre még az is kérdés, hogy miért történt a szombati. Az előző cikk megjelenését követően több BMW-szaki is ránk írt, a hozzánk beküldött vélemények egytől-egyig arról szóltak, hogy az EGR-hűtő lehet a bajor prémiumautók öngyulladási hajlamának elsődleges oka.

EGR-HŰTŐ, LÉGY ÁTKOZOTT…

Misi autószerelő Szegeden, BMW-re specializálódva űzi a szakmáját, az általa küldött vélemény tömören és profin foglalja össze a lényeget:

“A probléma a 20D és 30D végű motorokkal van, főként a 2010 és 2017 között gyártott “F” szériák esetében. A négy – és hathengeres motorokon az vezethet tűzhöz, hogy az EGR-hűtő megkerülőrendszere nem működik rendesen, aminek az oka a vákuumszelep működési rendellenessége. A baki miatt akkor is ezen az egységen áramlik a kipufogógáz, amikor a motor még nem üzemmeleg, ami jelentős koromlerakódást okoz. A következő szakaszban izzó koromdarabok válnak le az EGR-hűtő belső felületeiről, majd a műanyag szívósorba csapódnak, azt megolvasztják és az így keletkező lyukakon megjelenő szúróláng meggyújthatja a motortér éghető burkolatait, illetve a szelepfedélnél és más helyeken százezer kilométer után esetleg szivárgó motorolajat.”

A témának elég masszív szakirodalma van, a gyártó hosszas maszatolás után végül 1,6 millió autóra terjesztette ki története legnagyobb szervizkampányát, melynek során az öngyulladásra hajlamos modelleket hívogatják vissza, hogy a fent említett alkatrészt kicseréljék.

SENKI SEM SÉRÜLT MEG TEGNAP

A szombati esetben senki sem sérült meg, helyszíni olvasói beszámolók szerint a leállósávban kigyulladó BMW 320D F30 utasai még időben ki tudtak ugrálni, sőt, még arra is volt lélekjelenlétük, hogy a csomagjaikat kimenekítsék a pillanatokkal később már fáklyaként lángoló kocsiból.

Dorina nevű olvasónk fotói, a tegnapi balesetről:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb