Mindenmás

Újabb hőhullám előzi meg a hidegfrontot: hétfőn visszatér a hőség Szegedre

A kellemes, 30 fok alatti hőmérsékletet újra felváltja a hőség Szegeden. Az Országos Meteorológia Szolgálat szerint hétfőn újra megemelkedik a hőmérséklet, a pénteki hidegfrontot több napos hőhullám előzi meg, keddig pedig esőre sem számíthatunk.

Ugyan hétfőn több helyen is megnövekszik a gomolyfelhőzet, újabb záporok, zivatarok legnagyobb eséllyel csak a középső, keleti, északkeleti tájakon fordulhatnak elő, a Napfény Városát ismét elkerülik az esőfelhők. 15-32 fok körül alakul majd a hőmérséklet, a meleget légmozgás sem nagyon fogja enyhíteni.

FORRÓ HETÜNK LESZ, DE PÉNTEKEN MARKÁNS HIDEGFRONT ÉRKEZIK

“Az előttünk álló héten fokozatos melegedésre kell számítani, amely egészen péntekig zavartalan lesz. Pénteken egy markáns hidegfront körvonalazódik az előrejelzésekben. A front északnyugatról érkezik, aminek a hatására elsőként a Dunántúlon, legkésőbb a keleti országrészben szűnik meg a hőség. A nagytérségi helyzet a „szokásos” lesz a jövő hét első felében. A Kárpát-medencétől nyugatra egy magassági teknő* képződik, felettünk pedig gerincesedés zajlik majd. Ez emberi nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy nyugati, délnyugati áramlással meleg légtömeg érkezik hazánk fölé, amelyet nyugaton található légörvény áramlási rendszere transzportál hozzánk. A hét második felében a már említett teknő elkezd közeledni hozzánk, megerősödik a déli, délnyugati áramlás (rákapcsol a „hőpumpa”), így a hőség is csütörtökön, pénteken tetőzik. Ezeken a napokon a 38, 39 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet, nagy területen pedig a 35 fokot meg is haladja majd. Pénteken északnyugat felől megérkezik a hőségzáró hidegfront, ekkor nagy hőmérsékleti kontrasztra kell készülni” – írta Facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb