Közélet

Beszántaná a kormány az energiaválsággal küzdő vízműveket – a Szegedi Vízmű Zrt. viszont 400-450 milliós többlettel zárhatja az évet

Az idén a negyvenből legalább tíz víziközműcég bemenekül az állam oltalma alá a VG értesülése szerint. A maradék többsége még tartaná magát, de néhány kivétellel jövőre szintén bedobná a törülközőt. A törülköző bedobása itt azt jelenti, hogy mivel a szolgáltató a jelenlegi szabályozási környezetben nem tudja elvégezni a feladatát, él azzal a jogszabályi lehetőségével, hogy az eszközeit térítésmentesen átadja az állami tulajdonú Nemzeti Vízművek Zrt.-nek. Az utóbbi napokban egyre többször lehetett arról hallani, hogy augusztus elején kaptak ajánlatot az önkormányzati szolgáltatók – többek között a szegedi is – és novemberben már le is zavarnák az államosítást.

Mint kiderült, a kegyelemdöfést az elszabadult villamosenergia-árak adták meg az ágazat szereplőinek. A VG információi szerint a vízközműcégek egyre nehezebben fizetik áramszámláikat, az utalásokkal el-elmaradnak vagy már fel is hagytak vele. Ilyen helyzetben ígéretes lehetett számukra, hogy az önkormányzati tulajdonú víziközmű-társaságokat és az önkormányzati szövetségek képviselőit megbeszélésre hívta össze a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára, Raisz Anikó.

JÖVŐRE MÁR NEM KAPNAK TÁMOGATÁST

A tárca közleménye szerint arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a kormány a hatályos jogszabályi keretek között hogyan tudja segíteni egy fenntarthatóbb működési struktúra kialakítását a lakosság folyamatos, magas szintű ellátása érdekében. Lényegében a Nemzeti Vízműveknek történő, említett ingyenes vállalat- és eszközátadásról volt szó. Ettől azonban ódzkodnak az önkormányzatok, mert a korábbi években sokat költöttek vízközműrendszereik megteremtésére és fenntartására, így a városoknak például hatalmas, bár más módon pénzzé nemigen tehető vagyonról kellene ingyen lemondaniuk. Az idén egyébként még kapnak némi állami segítséget tevékenységük fenntartásához, de jövőre ennek vége.

REAGÁLT A SZEGEDI VÍZMŰ, ŐK NEM VESZTESÉGESEK

“A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben a Szegedi Vízmű Zrt. 400-450 millió Ft-os eredménnyel fogja zárni az idei évet. A Szegedi Vízmű az Önkormányzat részére 1,6 milliárd forintos éves bérleti díjat fizet a víziközmű eszközök használatért” – írta a Szegedi Vízmű Zrt. szerkesztőségünknek küldött levelében. Mint kiemelték, a társaság a vásárolt villamos energia mennyiségét a 2019-es 9 millió kWh-ról 4 millió kWh-ra csökkenti az idei évre. Ezt a megtakarítást a városi Szennyvíztisztító telepen a biogáz előállítás fokozásával, új gázmotor telepítésével és az ezzel előállított villamos energia mennyiség növelésével, valamint a társaság összes nagy energiaigényű berendezéseinek (pl. légfúvók, szivattyúk stb.) cseréjével érte el. A Szegedi Szennyvíztisztító telepen előállított villamos energia 100 %-ban fedezi a tisztítótelep működését. A Szegedi Vízmű teljes villamos energia felhasználásának közel fele megújuló energiából származik.

Az Önkormányzat és a társaság közös erőfeszítése, hogy a vásárolt villamos energia mennyiségét tovább csökkentse, ezért fotovoltaikus napelem beruházásokat indít. A Szegedi Vízmű Zrt. a 2023-as évre sem tervez veszteséget.

A Szegedi Vízmű Zrt. többet nem taglalt a levelében, viszont ebből arra lehet következtetni, hogy nem tervezik magukat átadni a Nemzeti Vízművek Zrt.-nek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb