Sport

Őskáosz és botrány az olasz EB-n, a szegedi Vas Luca kénytelen volt idő előtt kimenekülni a vízből

Elképesztő körülmények között, idő előtt fejeződött be az olaszországi nyílt vízi Európa-bajnokság 25 kilométeres versenye – írta helyzetjelentésében a Szegedi Úszó Egylet. Gellért Gábor, a klub vezetőedzője, egyben a magyar nyílt vízi szakág szövetségi kapitánya egyetlen szóval foglalta össze a ma délután történteket:

“őskáosz”.

VAS LUCA A KÁOSZ ELŐTT MENEKÜLT KI A VÍZBŐL

Ostia tengerpartjánál hatalmas hullámok tetején úsztak az indulók, köztük a HAÁSZ SZUE sportolója, Vas Luca is – írta a klub. A hullámok össze-vissza dobálták a kísérő hajókat és a célként szolgáló vízi egységet is szétbontották, illetve elmozdították helyéről. Három és fél óra úszás után a sajtóközpontban először elterjedt a hír, hogy lefújták a viadalt, ennek ellenére sokáig még jó néhányan a vízben tempóztak, majd ők is kiúsztak. Voltak olyanok, akik áthaladtak a célon és “biztos ami biztos”, rácsaptak a táblára.

Vas Luca nem sokkal a kaotikus jelenetek előtt jött ki a vízből.

“Mögöttem az egyik bolyra majdnem ráesett egy hajó, ami félelmetes volt. Nyeltem a vizet a hullámok miatt, rosszul lettem. A túl sok akadályozó tényező miatt feladtam. A verseny elején még nem volt gond, de egyre erősebbek lettek a hullámok, hét kör után már a tájékozódás is nehéz volt. Sajnálom, hogy fel kellett adnom, hiszen egész nyáron erre a versenyre készültem, és most nem tudtam bizonyítani” – nyilatkozta Luca. Az eredményekről egyelőre nem született döntés, a szervezők annyit közöltek, hogy a versenyt megállították.

“FÉLÜNK, NEM BÍRJUK TOVÁBB”

Gellért Gábor több üzenetet is küldött Ostiából, de a legfrappánsabb helyzetjelentés az egy szavas, fent idézett volt. A HAÁSZ SZUE vezetőedzője a magyar nyílt vízi szakág szövetségi kapitányaként aktív részese a helyszíni megbeszéléseknek. A legtöbb csapatvezető amellett érvel, hogy ne legyen eredményhirdetés, mert teljes volt a káosz, senki sem tudta, ki hányadik helyen állt. Volt olyan úszó, aki célba érkezett, mert azt hitte, hogy vége van a versenynek, és olyan versenyző is akadt, aki még egy kört úszott, mert nem jelezték neki a futam lefújását.

“Amikor keresztbe felteszik a piros-sárga zászlót, ott helyben vége kellene, hogy legyen a versenynek. Viszont mivel egyetlen időmérő kapu sem volt, ezért a bírók azt sem tudhatják, ki hányadik helyen állt, ráadásul voltak, akiket egyszerűen hagytak tovább úszni. Olyan hullámok voltak, hogy a tőlünk száz méterre lévő gyerekeket nem láttuk, többen kiabáltak, nemcsak magyarok, hogy “félünk, nem bírjuk tovább”. Ebben a helyzetben képtelenség eredményt hirdetni, és ugyanezen az állásponton vannak például a németek és a franciák is, noha az olaszok több éremben reménykednek” – jegyezte meg Gellért Gábor, és hozzátette, a vasárnapi folytatás is kérdéses, hiszen a kaput rommá törték a hullámok.

Az utolsó információk szerint minden úszó biztonságban a partra érkezett. Hivatalos eredmény továbbra sincs.

Fotók és forrás: Szegedi Úszó Egylet

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb