Közélet

15 ezer eurós kártérítést ítéltek meg egy afgán családnak, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint embertelenül bántak velük Röszkén

211 napon át tartottak fogva egy négyfős afgán családot a röszkei tranzitzónában. A menedékkérő kisgyerekek és szüleik ügyében csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága, amely megállapította, hogy a magyar állam jogellenesen és embertelen körülmények között, hatékony jogorvoslat lehetősége nélkül tartotta fogva a családot, ráadásul napokon át éheztette az apát – áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A négy menedékkérőt ők képviselték.

A családot hosszas szerbiai várakoztatás után 2018. április 23-án engedték be a magyar hatóságok a röszkei tranzitzónába, hogy ott benyújthassák menedékkérelmüket. Az amerikai hadseregnek tolmácsként dolgozó apát a tálibok életveszélyesen fenyegették meg, ezért menekültek el Afganisztánból – írja a közlemény.

SÉRÜLÉKENY MENEDÉKKÉRŐKÉNT ÉRKEZTEK A TRANZITZÓNÁBA

A Helsinki szerint a családtagok egyéb okból is rendkívül sérülékeny menedékkérőkként érkeztek a tranzitzónába: az anya és a nagyobbik, hároméves gyermek az őket ért testi és lelki traumák miatt speciális egészségi, pszichoszociális ellátást igénylő állapotban voltak. Mint kiemelték, a kisebbik, akkor egyéves gyermek már a konténerbörtön gyermekek elhelyezésére alkalmatlan körülményei következtében törte el a karját. Azt is írják, hogy a súlyos bántalmazást, traumát átélt családtagok a közel 7 hónapon keresztül tartó veszteglésük alatt többszöri kérésük ellenére sem kaptak megfelelő ellátást és elhelyezését a menekültügyi hatóságtól. Elvileg mindez annak ellenére történt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága két döntésével is kötelezte a magyar államot, hogy helyezzék át őket.

AZ APA ENNI SEM KAPOTT

Min tovább írják, a második alkalommal már azért kellett a strasbourgi bíróság sürgős intézkedését kérni, mert a családot – bár még folyt a menekültügyi eljárás – az addigiaknál is sanyarúbb körülmények közé helyezték át a tranzitzónában: a kitoloncolás előtt állók szektorába kerültek, ahol a közlemény szerint az apát hat napon át éheztették. Az éheztetés egészen addig tartott, amíg a Magyar Helsinki Bizottság beadványa nyomán a strasbourgi bíróság újabb ideiglenes intézkedéssel kötelezte a magyar államot, hogy adjon enni az apának – írták.

AZÓTA MÁR NÉMETORSZÁGBAN VANNAK

A strasbourgi bíróság 15 000 euró kártérítést ítélt meg a családnak, mert a súlyos betegséggel küzdő édesanya, a kisgyerekek és a családfő hét hónapig tartó tranzitzónai fogvatartása és az apa éheztetése embertelen, megalázó bánásmódnak minősült, és jogellenes is volt, amellyel szemben Magyarország nem biztosított bírósági jogorvoslatot – írták. A család azóta Németországban talált menedékre, a tranzitzónákat pedig már felszámolták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb