Közélet

Zúzós gépek érkeznek a déli határra: páncéllal felszerelt terepjárókat kapnak a határvadászok

Újabb 14 profi, páncélozott terepjárót kaptak a rendőrök, a határvadászok használják majd ezeket az autókat – a tervek szerint szeptembertől. Kell is az erősítés a határra: hiszen mostanáig már több mint 150 ezer bevándorlót állítottak meg idén, ez jóval több, mint a tavalyi egész éves adat, hiszen az 120 ezer körül volt – hangzott el az M1 Híradójában.

Hűtő, golyóállómellény-tartó, heveder, és egy 12 voltos elektromos töltőállomás is van azokban a nehézterepjárókban, amik a déli határon teljesítenek majd szolgálatot. Speciális gumiabroncsokkal és haspáncéllal is felszerelték a kocsikat, a Híradó szerint fontos ugyanis, hogy a határvadászokat kiszolgáló autók a legextrémebb körülmények között is működjenek.

A világ egyik legismertebb terepjáróját 70 éve gyártják, több mint 10 millió darab készült belőle eddig.

„Meghódította az egész világot, gyakorlatilag a legextrémebb körülmények között szolgál. Az afrikai sivatagoktól a sarkvidékekekn át a Dél-afrikai esőerdőkig rengeteg verzióban a egextrémebb körülmények között is helyt áll” – mondta László Richárd, a Toyota Central Europe országigazgatója.

MÁR TÖBB, MINT 150 EZER ILLEGÁLIS MIGRÁNS ÉRKEZETT AZ IDÉN

A meglévők mellé most újabb 14 autót kapnak azok a megyei rendőr-főkapitányságok, ahol határvadász századok szolgálnak majd. Az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese azt mondta: a határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a határőrizet.

„A komplex határőrizeti rendszer működtetésébe beosztott rendőrök által az illegális migrációval kapcsolatban tett intézkedések száma ebben az évben már meghaladta a 150 ezret, az elfogott embercsempészek száma már a nyár végén megközelítette a tavaly egész évben végrehajtott ilyen elfogások számát, egyrészt ezért is nagyon különösen fontos volt ezeknek a gépkocsiknak a beszerzése” – fogalmazott Kuczik János Zoltán, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A déli határ helyzete egyre kritikusabb. Jelenleg rendőrök és katonák védik védik a határt, de a kormány a háború miatt úgy döntött, hogy a katonáknak más fontos feladataik is vannak, ezért határvadász századokat hoznak létre. A toborzást július közepén kezdték.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb