Sport

47 évesen lett újra magyar bajnok a szegedi küzdősport-legenda

41 klub 108 versenyzője 150 nevezést adott le a 2022-es Grappling Magyar Bajnokságra, amelynek döntőjében, a 92 kilogrammos mezőnyben a közismert szegedi MMA versenyző és tréner, Sárközi Róbert győzedelmeskedett, 47 évesen behúzva a bajnoki címet. A Szeged365 UFC kibeszélő blog állandó szakértőjét közvetlenül a győztes meccs után kaptuk el egy villáminterjúra, ahol Robi elmondta,

  • az alváson, az edzésen és a táplálkozáson múlik (szinte) minden,
  • 50 éves koráig esze ágában sincs visszavonulni,
  • és azt is, hogy szó szerint “elvonási tünetei” vannak, ha nem léphet időnként tatamira vagy ketrecbe.

KÉT SZEGEDI FIGHTER IS DOBOGÓRA ÁLLHATOTT

Szombaton zajlott le a Grappling Magyar Bajnokság 2022-es döntője, a helyszín ezúttal a Pestszentimrei Sportkastély volt. Az idei megmérettetésre rekord mennyiségű nevezés érkezett, mint Robi elmondta,

  • 41 klub
  • 108 versenyzője
  • 150 nevezést adott le összesen.

A thai bokszban és MMA-ban is komoly karriert maga mögött tudó szegedi a 92 kilós mezőnyben indult, a döntőben egy négyes körmérkőzésen kellett bizonyítania, melyen rajta kívül Zsarnoczki Zsolt, Szabó Csaba és a szintén a Szegedi Küzdősport Klub és a Sárközi MMA Team színeiben versenyző Elter Antal vett részt. Mint Sárközi Róbert mesélte, csapattársa szintén nagy formában volt, ő a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A 2022-es bajnoki cím nem csak azért büszkeség, mert a szegedi sportoló már betöltötte a 47. évét, hanem azért, mert anno, még 2003-ban ő volt az első magyar, aki grappling meccset vívott, ezzel történelmet írva a sportág hazai életében.

“ÜTÜNK EGYET, HA SZEMBEJÖN EGY JÓ MECCS”

47 évesen egy magyar bajnoki címet behúzni nem piskóta, főleg nem egy olyan kemény sportban, mint a grappling. Mint Robi elmondta, 50 éves korában esze ágában sincs visszavonulni,

“a harc és sport az életünk!”

– jelentette ki a meccs után.

Grapplingben bármikor megméreti magát huszonévesek ellen is, azonban az MMA már más tészta, ott inkább a saját korosztálya ellen lép ketrecbe, de mint mondta, ha jön egy jó bunyó-ajánlat, nem mond nemet. “Ütünk egyet, ha szembejön egy jó meccs” – nyilatkozta nevetve. Arra a kérdésünkre, hogy mi tartja csúcsformában negyvenen túl, három dolgot jelölt meg:

  • edzés,
  • kaja,
  • és megfelelő mennyiségű alvás.

“Nézd, kemény időket élünk, sok a stressz mindenkin, Covid, aztán háború, most gazdasági recesszió. Kell valami, ami kikapcsol, ami megvéd az éjszaka felébredős stresszeléstől. Mi a srácokkal a kemény edzésben találtuk meg a gyógyírt” – magyarázta. Napi kétszer jár edzeni, plusz odafigyel arra, hogy mit eszik, bár néha belefér egy kis csülkös pacal is, persze csak ésszel, módjával.

A három tényező közül szerinte az alvás a legfontosabb, az újdonsült grappling-bajnok gyakran edzés és munka között szundít egy órát: megtartja a délutáni tréninget az újszegedi Városi Sportcsarnokban, aztán, mielőtt lemenne a Hungiba a biztonsági csapatot irányítani, alszik egyet gyorsan, ezzel is hozzáadva egy órát a napi pihenési idejéhez.

DECEMBER 3-ÁN JÖN A SZEGEDI MMA GÁLA

Arra a kérdésünkre, hogy mi a következő lépés a Sárközi MMA Team életében, egy kassai RFA eseményt jelölt meg, ahová október elején több szegedi ketrecharcost is elvisz majd, az év pedig ismét a saját szervezésű gálájukkal zárul majd:

  • 2022. december 3.,
  • újszegedi Városi Sportcsarnok

a két sarokpont. A már tradicionális eseményre amatőr és profi MMA meccsekkel, ökölvívó – és thai boksz összecsapásokkal készülnek. Addig is, mint mondta, gőzerővel nyomják az edzéseket minden kedden és csütörtökön a sportcsarnokban, rengeteg az új tanítvány, az ajtó pedig – mint mondta – bármelyik Szeged365 olvasó előtt nyitva áll.

Robiék edzéseit ITT éred el.

Apropó, grappling. Ha esetleg új lenne számodra a műfaj, röviden elmagyarázzuk, miről van szó. A grappling egyfajta hibrid küzdősport, amely nem alkalmaz ütéseket. A stílust a hagyományos birkózás, a japán-brazil jiu jitsu, az orosz szambó és más, alávetéses fogásokat alkalmazó küzdősportokból alakították ki. 2006 óta a Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség hivatalosan is rendez földharc-világbajnokságokat férfi és női kategóriában. A grappling fontos szerepet tölt be az MMA-ban és effektív önvédelmi technikának tartják. Magyarországon 2010-ben rendeztek először országos földharcbajnokságot; a Magyar Grappling Szövetség (formáját tekintve országos sportági szakszövetség) szervezi.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb