Közélet

Újabb fegyveres konfliktus alakulhat ki a szomszédunkban, a NATO tartalékos csapatokat rendelt a koszovói békefenntartó misszióhoz

A NATO további, a koszovói békefenntartó misszióhoz tartozó tartalékos csapatokat rendelt be kiképzésre, melynek oka valószínűleg a szerb kisebbség és a kormány között húzódó feszültség folyamatos növekedése, írta meg az Index.

A KFOR keleti regionális parancsnoka, Christopher Samulski ezredes azt mondta, hogy a tartalékosokat „a rendes készenléti terv részeként” hozták be az országba. Az amerikai tiszt nem közölt konkrét számokat arról, hány tartalékos csapat érkezett Koszovóba, de „zászlóalj méretű” egységet említett. Egy zászlóalj általában 500 és 1000 katonából áll – írja a Reuters

AUGUSZTUS ELEJÉN LÁNGOLT FEL A TŰZ KOSZOVÓBAN

A szerbek és a koszovói albánok között augusztus elején élesedett ki újabb konfliktus, amikor a pristinai kormány úgy határozott, hogy semmibe veszi a Belgrád által kiadott dokumentumokat, s azok helyett saját papírokat ad. A szerbek ezekkel léphettek volna be az általuk el nem ismert ország területére. Ezek után útakadályokat emeltek a tiltakozó szerbek, hogy a koszovói kabinet szüntesse meg a határozatát. A nyáron kitört tiltakozások keretén belül életbe léptetett útlezárásokat Szerbia csak akkor számolta fel, amikor a NATO békefenntartó erői is beleavatkoztak a folyamatba. Koszovó pedig beleegyezett, hogy elhalasztja az új rendelet bevezetését: a határidő október 31-én fog lejárni. 

A NATO NEM ZÁRJA KI, HOGY A HATÁRIDŐ KÖZELEDTÉVEL ÚJRA FELTÁMADNAK A FESZÜLTSÉGEK

A KFOR parancsnok-helyettese kedden közölte: a NATO nem zárhatja ki, hogy a határidő közeledtével újra feltámadnak a feszültségek, ezért a NATO kész további katonákat hozni Koszovóba, ha ismét kiéleződik a konfliktus a szerb kisebbséggel. A katonák azonban csakis tartalékosként érkeznek ide – tette hozzá. 

A KÉT FÉL KÖZÖTT 2018-BAN SZAKADTAK MEG A TÁRGYALÁSOK

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád továbbra is saját tartományának tartja a többségében albánok lakta déli területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások, de 2018-ban meg is szakadtak, mert Koszovó 100 százalékos vámot vezetett be a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra. Az intézkedést később visszavonták. A kapcsolat rendezése mindkét fél számára azért is fontos, mert csak így tudják folytatni a megkezdett uniós integrációt.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb