Közélet

Fázunk? Nem fázunk? Szegeden még nem megy a távfűtés, egyre több vidéki nagyvárosban már igen

Bár még csak szeptember vége van, a hűvös idő miatt több vidéki városban is bekapcsolták a távfűtést, Kecskeméten a hét közepén lépcsőzetesen indult el, Veszprémben és Debrecenben ahol kérték, ott indították el, Miskolcon pedig már a teljes rendszer megy. Szegeden egyelőre még hidegek a radiátorok, közben Kóbor Balázs, a SZETÁV ügyvezetője arról nyilatkozott, hogy a városi távfűtő cég gázszámlája az áremelkedés miatt akkorára fog nőni, hogy a 2019-es egymilliárdos helyett a mostani szezonban már 30 milliárd forint állami támogatásra lesz szükségük.

A “SZOMSZÉDBAN” MÁR A HÉT KÖZEPÉN ELINDULT A FŰTÉS, HASONLÓ A HELYZET DEBRECENBEN, VESZPRÉMBEN ÉS MISKOLCON IS

Kecskeméten a 40 ezer fogyasztót ellátó Termostar Kft. idén is lépcsőzetesen indítja el a távfűtést. Horváth Attila ügyvezető igazgató a Hellovidéknek elmondta: az éjszakai lehűlések és a lakóközösségek kérései alapján a lakossági fogyasztóknál a hét közepén elindult a fűtés. A központi automatika a külső hőmérsékletnek megfelelően szabályozza a rendszert. A fűtéskorszerűsített lakásokban – a távhős otthonok 70 százalékában – egyéni igény szerint állíthatják be a hőmérsékletet vagy akár le is kapcsolhatják a fűtést. Az átfogó fejlesztés eredményeképpen a hőtermeléshez felhasznált földgáz mintegy 70 százalékát megújuló energiával váltják ki. Az új fűtőmű a következő fűtési szezontól áll majd rendelkezésre.

Szeged Bács-Kiskun megyei “szomszédjához” hasonlóan több vidéki nagyváros is a fűtés-start mellett döntött, az alábbiakban azok között szemezgetünk, ahol a napokban már elindult a távfűtés.

  • Veszprémben kérésre csaknem ötven épületben fűtenek már, ezek között bölcsőde és óvoda is van – közölte a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.
  • Szombathelyen a hőmérséklet alapján csütörtökön megkezdték a távfűtéses lakások fokozatos felfűtését – mondta Molnár Miklós, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, tájékoztatása szerint 11 500 lakásban, 70 intézményben és 350 egyéb helyen szolgáltatnak.
  • Debrecenben mintegy tízezer lakásban a lakók kérésére már fűtenek – közölte a helyi hőszolgáltató társaság vezérigazgatója. Arday Balázs azt mondta, a városban 33 ezer lakásban van távfűtés, a teljes lakásállomány harmadában. A múlt héten a lakóközösségek 35 százaléka kérte a fűtés beindítását, ami mintegy tízezer lakást érint. Debrecenben gáz alapú erőműre épül a távhőszolgáltatás, így a költségek csökkentése érdekében ha jobb az idő, a lakóközösségek kérésére azonnal leállítják a már korábban beindított fűtést.
  • Nyíregyházán eddig 6500 lakás és 45 közületi fogyasztó kérte a távfűtés bekapcsolását – közölte Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.
  • A miskolci önkormányzat kommunikációs osztálya közölte, a Miskolci Hőszolgáltató Kft. a tartós lehűléssel indokolja a távfűtés rendszerének beindítását, péntek estére már melegek voltak a városban a radiátorok. Miskolcon a fűtés valamennyi érintett társasházban automatikusan indul el, ha ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi, a későbbi szabályozás is automatikus. Ha egy társasház mégsem igényli még a szolgáltatást, vagy a korábbi évek gyakorlatától eltérő fűtési menetrendet, illetve időprogramot alkalmazna, akkor a közös képviseletén keresztül kérheti. Egyéb fogyasztóknál és külön kezelt intézményeknél a fűtés indítása nem automatikus, ezekben a fogyasztó képviselőjének írásos jelzésére indítják el a szolgáltatást.

SZEGEDEN MÉG NEM JÖTT EL AZ IDEJE

Szegeden még nem indult el a távfűtés, mint Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft ügyvezető igazgatója a Rádió 88 – nak elmondta, városi rendelet szabályozza, hogy mikor indítják el a távfűtést Szegeden.

A képlet viszonylag egyszerű:

A cég a szolgáltatást szeptember 15. és a következő év május 15. között köteles biztosítani. Ebben az időszakban pedig akkor kell bekapcsolni a fűtést, amikor a napi átlaghőmérséklet 10 Celsius-fok alá csökken, vagy két egymást követő napon át 12 fok alatt alakul.

A szeptember 15-én már túl vagyunk, viszont a 10 Celsius alatti átlagot még nem értük el. Tavaly egyébként október 2-án kapcsolták be a távfűtést a Napfény Városában, addigra egyébként már többszáz Szeged365 olvasó jelezte felénk, hogy ideje lenne feltekerni azt:

KÓBOR BALÁZS: EDDIG EGYMILLIÁRD FORINTTAL TÁMOGATTA A SZEGEDI TÁVFŰTÉST A MAGYAR ÁLLAM, AZ IDÉN MÁR 30 (!) MILLIÁRDRA LESZ SZÜKSÉG

Hatalmas tábla hirdeti Szegeden, hogy az északi városrészben nem csak gázzal, de geotermikus energiával is fűtik a hőközpontokban a panellakásokat is ellátó kazánokat. A beruházást 2018-ban kezdték, most a felénél tartanak, ha kész lesz, a távfűtés eddigi gázfogyasztása 50 százalékkal csökkenhet. Már most is nagyot spórol rajta a város, a korábbiakhoz képest 24-26 százalékkal kevesebb gázt használ fel Szeged fűtési szezonban.

“Jelen pillanatban Magyarországon ha egy távhőszolgáltató fosszilisről alternatív energiára vált át, a jelenlegi támogatási rendszer úgy értelmetzi, hogy olcsóbb energiához jutott, így amit megspórolt a szolgáltató, a következő évben a támogatásban egyszerűen elvonja” – magyarázta Kóbor Balázs, a SZETÁV ügyvezető igazgatója az RTL Híradónak.

A szegedi távfűtés fenntartásához 2019-ben még egymilliárdos támogatás kellett, azonban a városi távfűtő cég gázszámlája az áremelkedés miatt akkorára fog nőni, hogy 30 milliárdos állami támogatásra lesz szükségük.

“Azok a közületi fogyasztóink, amelyek nem esnek a kiemelt védett fogyasztói körbe, már a következő hónaptól kezdve tízszeres árat lesznek kénytelenek megfizetni, a következmények beláthatatlanok” – magyarázta Kóbor.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb