Közélet

Beférkőzött a rezsidémon Bordányba: éjfél és hajnali négy óra között lekapcsolhatják a közvilágítást a kisebb forgalmú utcákban

A korábbi közel 400 ezer forintos villanyszámla helyett már több, mint 1 millió 800 ezer forintos számla érkezett, de a szerződés év végi lejártát követően félő, hogy az új szerződés alapján már még ennél is többet számláznak majd ki a közvilágításra Bordányban – írja a település honlapján. Mint kiderült, azért, hogy spóroljanak felvetették az ötletet, hogy a közvilágítást több, kisebb forgalmú utcában is lekapcsolnák a településen.

A honlapon azt is írják, hogy a képviselő-testület még a szeptemberi ülésen döntött a közvilágítás korszerűsítéséről, a korábbi nátriumos és kompakt fénycsöves lámpatestek LED-es lámpákra való cseréjéről. A beruházást a jelentős villamosenergia-ár emelkedése tolta előtérbe. A járás települései azon gondolkodtak, hogy a közvilágítás költségének csökkentése érdekében éjfél és hajnali négy óra között teljesen kikapcsolják az utcai lámpákat. A tájékoztatás szerint időközben újabb lehetőség is felmerült, így a teljes sötétséget elvetették, ugyanis mint kiderült, a szolgáltató kisebb ráfordítással lehetővé teszi a településnek, hogy úgynevezett trafó-körzetekben kapcsolják le a közvilágítást. Ez azt jelenti, hogy például a forgalmasabb utakon, településrészeken maradna a világítás, a kevésbé frekventált helyen viszont sötét lenne a megadott időszakban.

VAN, AHOL MÁR AZ ÚJ LED-ES LÁMPÁK VILÁGÍTANAK ÉJSZAKÉNKÉNT

A honlapon továbbá kiemelték, hogy a település igazából előre menekül, a LED-es lámpák ugyanis alkalmasak arra, hogy bizonyos időszak idején (például éjfél és hajnali négy óra között) akár 30-40%-kal kevesebb energiát fogyasztva halványabban világítsanak – tehát elkerülhető lenne a teljes sötétség. A lámpacseréből adódó közel 60%-os megtakarítás pedig éves szinten 10 millió forintnál többet érhet. A  beruházás a településnek így éveken belül megtérül, és a havi rezsi számlák valamilyen módon történő csökkentése elengedhetetlen ahhoz, hogy egyensúlyban maradjon a falu költségvetése. Az önkormányzat már önerőből valósította meg a Kossuth utca elején és végén, valamint a Béke dűlői úton és a Juhász Gyula utcában a közvilágítás bővítését. Itt már LED-es lámpatestek világítanak éjszakánként.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb