Mindenmás

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték a két hajléktalant megölő szegedi férfit

Első fokon életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék csütörtökön azt a férfit, aki a szabadulását követő napon megölt brutálisan két hajléktalant múlt év elején a csongrád-csanádi megyeszékhelyen – tudósított a döntésről az MTI.

A korábban többször büntetett, más bűncselekmény miatt jelenleg is jogerős szabadságvesztését töltő férfit különös kegyetlenséggel, több ember és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a bíróság. A törvényszék döntött arról, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

RÖGTÖN ELÁRULTA A RENDŐRÖKNEK, HOGY MEGÖLT KÉT EMBERT

A két sértett és harmadik társuk Újszegeden, egy kiserdőben alakított ki fából és fóliából lakóhelyiséget. A vádlott alkalmi ismerősük volt, néha a sértettek engedélyével ott tartózkodhatott, de ott nem aludhatott. A vádlott, kihasználva az egyik sértett távollétét, beköltözött lakrészébe és néhány napot ott aludt. A visszatérő sértett ezt észrevette és elzavarta a vádlottat. A vádlott tavaly január 6-án már sötétedés után tért vissza az erdőbe, a külön helyiségben alvó áldozatokat előbb egy ötven centiméteres, fanyelű bozótvágó késsel többször fejbe ütötte, majd elvágta a torkukat. A férfi elment a helyszínről, a rendőrök – az akkor érvényben lévő kijárási korlátozás miatt – a városban igazoltatták, és miközben átvizsgálták, apróbb vérfoltokat vettek észre a ruháján, a vádlott eközben maga mondta el, hogy megölt két embert.

17 ALKALOMMAL SÚLYTOTT LE A MACHETÉVEL

 A helyszínre visszatérve azt mondta a rendőröknek, ha a harmadik férfi is ott lett volna, őt is megöli. A férfi néhány részletet leszámítva az emberöléseket elismerte, és bár azt vallotta, csupán egyszer ütötte meg az első áldozatot, a szakértői vélemény szerint 17 alkalommal sújtott le a kezdetben védekezni próbáló férfi fejére a machetével. Állítása szerint miután végzett az erősebb testalkatú áldozattal vette észre a bejáratnál a másik ott lakó, beteges, nehezen mozgó férfit, aki visszament a lakrészébe. A vádlott úgy fogalmazott, úgy érezte, nem maradhat tanúja a történteknek, ezért utána ment, és bár úgy látta, a férfi kezeit összekulcsolva imádkozik, őt is többször megütötte a bozótvágókéssel, majd elvágta a torkát. Az áldozatok nyakának átvágását azzal indokolta a vádlott a bíróság előtt, nem akarta, hogy áldozatai tovább szenvedjenek. A szakértői vélemények szerint- a vádlott állításával szemben – a második áldozat nagy valószínűséggel aludt, amikor a támadás érte, nem találtak rajta semmilyen védekezésre utaló nyomot.

AZ IGAZSÁGÜGYI ELMEORVOS SZAKÉRTŐ SZERIT NEM ZÁRHATÓ KI, HOGY ÚJABB HASONLÓ BŰNCSELEKMÉNYEKET KÖVETNE EL

Az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint nem zárható ki, hogy a tárgyalás során az emberölésről mindvégig tárgyilagosan, részletesen beszámoló vádlott újabb hasonló bűncselekményeket követne el. Horváth-Tóth Imola bíró az indokolás során kifejtette, a vádlott az őt befogadó sértettekkel szemben követett el rendkívül kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt. Úgy fogalmazott, csak az elkövető elszigetelésével érhető el a büntetés egyik célja, a társadalom védelme. Az ítélet ellen a vádlott és védője eltérő minősítés és enyhítés érdekében fellebbezett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb